ukrajina zastava naslovna

Nadbiskup Bologne kardinal Matteo Zuppi je na marginama svog govora na Međunarodnom festivalu u mjestu Rondine Cittadella della Pace govorio o ratu u Europi. Glavni podtajnik Ujedinjenih naroda Miguel Angel Moratinos, također jedan od govornika na Festivalu, izrazio je podršku misiji koju je papa Franjo povjerio predsjedniku Talijanske biskupske konferencije.

Svakako su ovi mladi sadašnjost, a ne samo budućnost. Ovdje u mjestu Rondine ima toliko povijesti, toliko susreta, toliko dijaloga. Suprotno od rata. Sukob nije samo kad eksplodira, nego i kad se ne razumije, kad se ne sluša, udaljuje, ignorira. Ovdje se događa upravo suprotno, već je toliko mira i nadamo se da će odavde stići svugdje. Izjavio je to kardinal Matteo Maria Zuppi, predsjednik Talijanske biskupske konferencije i nadbiskup Bologne, govoreći na marginama YouTopic festivala koji traje do nedjelje, 11. lipnja u mjestu Rondine Cittadella della Pace u pokrajini Arezzo u Italiji.

Budućnost je djelovati zajedno

Upitan o suživotu ruskih i ukrajinskih mladih u Rondineu, kardinal Zuppi ističe da to pokazuje kako se budućnost sastoji u učenju da budemo zajedno, kako papa Franjo piše u enciklici Fratelli tutti. Ponekad je toliko zamorno da se čini nemogućim, ali papa Franjo nas inteligentno podsjeća da neka se spasi tko može vodi u svi protiv svih, ali na taj način svi gubimo. Interes jednih za druge – naglašava predsjednik Talijanske biskupske konferencije – temeljan je jer samo zajedno možemo iz toga izići.

Rat se odriče svog brata

Svi moramo razgovarati, moramo se učiti dijalogu, nastavlja nadbiskup Bologne kardinal Matteo Maria Zuppi, odgovarajući onima koji ga pitaju trebaju li rusko i ukrajinsko društvo voditi dijalog. Rat dijeli, naglašava podjele, iskorištava ih u svim sukobima. Više se ne prepoznaje moj brat, ovo je rat. Svugdje moramo raditi upravo suprotno, naučiti biti zajedno kao što radimo ovdje u Rondineu jer onda kad nađeš svog brata, pronalaziš upravo samog sebe.

Podrška kardinalu Zuppiju iz Ujedinjenih naroda

Kardinal Zuppi razgovarao je na marginama događanja s glavnim dotajnikom Ujedinjenih naroda Miguelom Angelom Moratinosom, također jednim od govornika na Festivalu. Moratinos je kardinalu izrazio podršku u njegovoj misiji Papina izaslanika u Kijivu s ciljem doprinosa ponovnoj uspostavi mira u Europi.

 

 


Foto: Unsplash

Izvor: Vatican news

Radio Marija

21:01 Odgoj za ideale - emisija zagrebačkih bogoslova - tema: Marijini novi suradnici; gosti: Jurica Klanfar, bogoslov V. godine i Martin Radić, bogoslov IV. godine; ur. i vod.: Mate Galić, bogoslov V. godine
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:30 Upoznajmo Bibliju
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.