vatikan 5 cathopic 1200x800 naslovna
Generalno tajništvo Sinode objavilo je u utorak, 20. lipnja dokument Instrumentum laboris, koji će usmjeravati rad dvodijelne Opće skupštine koja će se održati u Rimu u listopadu 2023. i listopadu 2024.

Dokument od šezdesetak stranica koji uključuje iskustva mjesnih Crkava u svim regijama svijeta – Crkava koje prolaze kroz ratove, klimatske promjene, gospodarske sustave koji proizvode iskorištavanje, nejednakost i rasipanje. Crkve čiji vjernici trpe mučeništvo, u državama u kojima su manjine ili u kojima se suočavaju sa sve snažnijom, a ponekad i agresivnom sekularizacijom. Crkve ranjene seksualnim zlostavljanjem ili zlouporabama moći i savjesti, bilo da su gospodarske ili institucionalne – rane koje traže odgovore i obraćenje. Crkve koje se neustrašivo suočavaju s izazovima angažirajući se u sinodskom razlučivanju, ne nastojeći ih riješiti pod svaku cijenu. Samo tako te napetosti mogu postati izvori energije i ne prerasti u destruktivne polarizacije.

Dokument objavljen u utorak, 20. lipnja – poznat je pod nazivom Instrumentum laboris, bit će temelj za rad sudionika Opće skupštine Sinode o sinodalnosti, koja započinje u Vatikanu u listopadu 2023. i završava drugom skupštinom u listopadu 2024. godine.

Dokument Instrumentum laboris objedinjuje iskustva biskupija diljem svijeta u posljednje dvije godine, počevši od 10. listopada 2021., kada je papa Franjo pokrenuo putovanje kako bi razlučio koje korake treba poduzeti kako bismo rasli kao sinodska Crkva. Instrumentum laboris je, dakle, namijenjen kao pomoć pri razlučivanju tijekom Opće skupštine, dok u isto vrijeme služi kao sredstvo pripreme za sudionike uoči okupljanja. Doista, svrha sinodskog procesa, navodi se u dokumentu, nije proizvesti dokumente, već otvoriti horizonte nade za ispunjenje poslanja Crkve.

Instrumentum laboris sastoji se od teksta s objašnjenjima i petnaest radnih listova koji otkrivaju dinamičnu viziju pojma sinodalnosti. Konkretno, postoje glavni dijelovi:

Sekcija A ističe iskustvo protekle dvije godine i ukazuje na put kako hoditi da bismo postali još sinodalnija Crkva;

Sekcija B – pod naslovom Zajedništvo, misija, sudjelovanje – usredotočuje se na tri prioritetna pitanja koja treba obaviti u listopadu 2023. Oni su razrađeni u tri glavne teme: Rasti u zajedništvu prihvaćajući sve, ne isključujući nikoga; prepoznavanje i vrednovanje doprinosa svakoga krštenika u misijskome poslanju; te identificiranje struktura upravljanja i dinamike kroz koje će se tijekom vremena artikulirati sudjelovanje i autoritet u misionarskoj sinodskoj Crkvi.

Ukorijenjena u toj svijesti, potvrđuje dokument, želja je da Crkva bude sve više sinodska u svojim institucijama, strukturama i postupcima. Napominje se da je Crkva prije svega Crkva slušanja i stoga želi biti ponizna, znajući da mora tražiti oproštenje i nove spoznaje. Današnje lice Crkve, nastavlja se u dokumentu - nosi znakove ozbiljnih kriza nepovjerenja i nedostatka vjerodostojnosti. U mnogim kontekstima, krize povezane sa seksualnim zlostavljanjem i zlouporabom moći i novca dovele su Crkvu na zahtjevan ispit savjesti koja ne smije prestati obnavljati samu sebe, na putu pokajanja i obraćenja, ujedno otvarajući putove pomirenja, ozdravljenja i pravde.

Sinodska Crkva također je Crkva susreta i dijaloga s vjernicima drugih religija i s drugim kulturama i društvima. To je Crkva koja se ne boji raznolikosti, nego je, naprotiv, vrjednuje ne stavljajući ju u uniformnost. Crkva je saborna kada se neprestano hrani otajstvom koje slavi u liturgiji, tijekom kojega svakodnevno doživljava radikalno jedinstvo u molitvi, usred različitosti jezika i obreda.

Drugi značajni odlomci tiču se pitanja autoriteta; potrebe cjelovite formacije za Božji narod; kao i potrebe za sličnim naporom usmjerenim na obnovu jezika koji se koristi u liturgiji, propovijedanju, katehezi, sakralnoj umjetnosti, kao i u svim oblicima priopćavanja vjernicima i javnom mnijenju, uključujući i puteve novih i starih medija. Obnova jezika, navodi se u dokumentu, morat će težiti tome da ih učini dostupnima i privlačnima muškarcima i ženama našeg vremena, a da ne predstavljaju prepreku koja ih drži podalje.

 


Izvor: Vatican News - sc; aa

Foto: Cathopic

Radio Marija

00:30 Prigodna emisija - tema: Izložba uskrsnih ručno rađenih radova u Starom Slatiniku koje je organizirala Udruga umirovljenika općine Brodski Stupnik; gosti: sudionici izložbe; ur. i vod.: Višnja Mikić
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.