rimski mučenici arena naslovna

Danas, kada se spominjemo kršćanskih mučenika u prvim vremenima Crkve, prisjetimo se riječi pape Franje o mučenicima našeg vremena, koji i danas trpe, svjedoci su oprosta i Božje ljubavi.

Riječ mučenik znači svjedok; mučenici su svjedoci, odnosno braća i sestre koji nam svojim životom pokazuju Isusa koji je milosrđem pobijedio zlo. I u naše su vrijeme mučenici brojni, čak brojniji nego u prvim kršćanskim vremenima. Danas molimo za tu progonjenu braću i sestre mučenike koji svjedoče Krista.

Sveti Stjepan, svjedok milosrđa

Osvrćući se na lik svetoga Stjepana, prvoga mučenika, Papa je podsjetio da ga se u Djelima apostolskim opisuje kao jednoga od sedam đakona posvećenih službi milosrđa.

To znači da svoje prvo svjedočanstvo nije dao riječima, nego ljubavlju kojom je služio najpotrebitijima.

Ali, onima koje je susretao – dodao je papa Franjo – govorio je o Isusu. To je druga dimenzija njegova svjedočanstva; bilo je to očitovanje kako susret s Gospodinom mijenja život. To je za Stjepana bilo toliko važno da se nije dao zastrašiti ni prijetnjama progonitelja, čak ni kada je vidio da za njega stvari idu loše.

Milosrđe i naviještanje, to je bio Stjepan. Međutim, njegovo je najveće svjedočanstvo ipak nešto drugo: to da je znao sjediniti milosrđe i navještaj. To nam je svjedočanstvo ostavio u trenutku preminuća, kada je po uzoru na Isusa oprostio svojim ubojicama.

Oprost

Upravo u toj trećoj dimenziji, druge dvije – milosrđe i navještaj – dobivaju novo i drugačije značenje. Valja se osvrnuti na Stjepanovo praštanje kako bismo shvatili prakticiramo li doista milosrđe i živimo li Riječ Božju. Oprost je veći dar; dar koji dajemo drugima jer pripadamo Isusu, On je nama oprostio – rekao je Papa te potaknuo vjernike da iskoriste ove dane u kojima će možda susresti osobe koje su ih povrijedile, te da razmisle o vlastitoj sposobnosti praštanja.

Molimo novorođenoga Isusa novost, nešto novo, odnosno novost srca koje je sposobno praštati; svima nam je potrebno srce koje prašta. Molimo Gospodina tu milost: Gospodine, daj da naučim praštati. Snagu da molimo za one koji su nas povrijedili, da molim za ljude koji su me povrijedili, te da učinimo korake otvorenosti i pomirenja. Neka nam Gospodin danas udijeli tu milost.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa je pozdravio vjernike prisutne na Trgu svetoga Petra i one povezane od kuće, ponovno želeći mir u obiteljima i zajednicama, kao i za narode izmučene ratovima, ali ponajviše – kako je rekao – za dragu i napaćenu Ukrajinu. Molimo mir za taj mučenički narod – potaknuo je na kraju papa Franjo.


Izvor: Vatican News - bc; aa

Foto: By François-Léon Benouville - Rama, CC BY-SA 2.0 fr, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41456666 (edited)

Radio Marija

14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.