Papa Franjo je u podnevnom nagovoru potaknuo vjernike da ostave po strani ponos, uobraženost i oholost i da budu poput djece. „Evo pravoga ponašanja pred Božjim djelima: fotografirati u umu njegova djela kako bi se utisnula u srcu, a potom ih razvijati u životu kroz geste dobra“. Na kraju je najavio konzistorij za kreiranje novih kardinala, te uputio apel za mir u Svetoj zemlji
Koji su znakovi Božjega djelovanja u svijetu? Slijepi koji progledaju, gubavi koji se pročiste, bolesni koji ozdrave, grješnici kojima je oprošteno, mrtvi uskrsnuli i svako drugo djelo koje spašava, oslobađa, tješi i okrjepljuje. Tako on djeluje, tako se objavljuje – rekao je papa Franjo danas, u nedjelju, 9. srpnja, obraćajući se s prozora Apostolske palače mnoštvu okupljenom na Trgu svetoga Petra, i komentirajući Evanđelje iz današnje liturgije u kojemu Isus slavi Oca jer se nije objavio mudrima i umnima nego malenima, jednostavnima, odnosno onima čije je srce slobodno od umišljenosti i samopoštovanja i koji se znaju diviti veličini ljubavi, za razliku od onih koji su, naprotiv, puni sebe i gledaju samo svoje interese.

Božja je veličina u ljubavi


Zato Isus hvali Oca, jer je njegova veličina u ljubavi i On nikada ne djeluje izvan ljubavi. Ali tu veličinu u ljubavi ne razumiju oni koji si umišljaju da su veliki i stvaraju si boga na vlastitu sliku: moćnog, nepopustljivog, osvetoljubivog. Drugim riječima, oni koji su puni sebe, oholi, zaokupljeni isključivo svojim vlastitim interesima, uvjereni da im nitko ne treba, ne mogu prihvatiti Boga kao Oca.

Dogodilo se to u Korozainu, Betsaidi i Kafarnaumu, bogatim gradovima toga doba – objasnio je Papa – u kojima je pred očima ljudi Isus učinio brojna ozdravljenja, ali čiji su stanovnici ostajali ravnodušni na njegovo propovijedanje. Za njih su čudesa bila tek spektakularni događaji, korisni za stvaranje vijesti i poticanje tračeva. Međutim, nakon što je minuo prolazni interes, pohranili su ih kako bi se možda pozabavili nekom drugom novošću, nekom drugom vijesti toga trenutka. Nisu znali prihvatiti velike Božje stvari. Maleni ih pak znaju shvatiti i prihvatiti.

Fotografirati Božja djela i razvijati ih kao geste dobra


Maleni su oni koji se poput djece osjećaju potrebitima i nedostatnima, otvoreni su Bogu i dopuštaju da ih zadive njegova djela. Oni znaju čitati njegove znakove, diviti se čudima njegove ljubavi!

Učiniti se malenima, to je pravi način kako bismo uvijek, pa i usred mora vijesti koje nas svakodnevno preplavljuje, shvatili te geste ljubavi, znakove Božje dobrote, kako bismo fotografirali u našem umu njegova djela, čudesa kojih je – istaknuo je Papa – naš život pun!

Međutim, i naše srce može pred njima ostati ravnodušno i naviknuti se, može biti radoznalo, ali nesposobno diviti se, dati se „impresionirati“. Impresionirati: lijep je to glagol koji podsjeća na film fotografa. Evo ispravnog ponašanja pred djelima Božjim: fotografirati njegova djela u umu, tako da se utisnu u srce, a zatim ih razvijati u životu, kroz mnoge geste dobra, tako da „fotografija“ Boga-ljubavi postane sve sjajnija u nama i po nama.

Konzistorij 30. rujna i apel za Svetu zemlju


Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papa je izrazio blizinu Svetoj zemlji u kojoj vladaju nemiri i prosvjedi protiv reforme pravosuđa, te zbog zračnoga napada na Jenin na Zapadnoj obali, u kojemu je poginulo 12 Palestinaca i jedan izraelski vojnik.

Povodom Nedjelje mora, međunarodnoga dana molitve koji Crkve posvećuju pomorcima i njihovim obiteljima, papa Franjo je svoje misli upravio onima koji rade na moru, koji su primorani tjednima i mjesecima biti daleko od vlastitoga doma. Pozdravljajući potom skupinu ukrajinskih studenata, ponovno je uputio apel da se ušutka oružje u toj istočnoeuropskoj zemlji.

Na kraju je Sveti Otac najavio konzistorij za kreaciju 21 novog kardinala, koji će se održati 30. rujna. Njihovo podrijetlo izražava univerzalnost Crkve koja nastavlja naviještati Božju milosrdnu ljubav svim ljudima na zemlji – rekao je papa Franjo.

(Vatican News - cs; aa)

Radio Marija

00:30 Iz tame u svijetlo - emisija zajednice Cenacolo - tema: Anoreksija; gosti: supružnici Vlasta i Mario Fabijanić; ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić
01:30 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.