sport djeca afrika naslovno

Primivši u audijenciju članove nogometnoga kluba Real Club Celta iz Viga u Španjolskoj, Papa je podsjetio na krajnji smisao svakog natjecanja: kada se u svijetu sporta ne radi u timu, svi gube. Spomenuo je, osim toga, svetište u Santiagu, duhovnom simbolu Galicije te rekao: vi ste zemlja koja se ne zatvara pred bratom koji dolazi kao hodočasnik

Kada se u svijetu sporta ne radi u timu, svi gube – istaknuo je papa Franjo primivši u audijenciju u ponedjeljak, 10. srpnja, rukovoditelje, igrače i članove obitelji španjolskoga nogometnog kluba Real Club Celta, koji su ga slušali kako je na početku govora razmišljao o dubokom značenju njihova dresa, njegovim bojama koje su znak pouzdanja u Gospinu zaštitu, te amblemu kluba u obliku križa svetoga Jakova koji se – kako je rekao – uzdiže kao stijeg pobjede u životnoj bitci. Boje su to i simbol koji su iza sebe ostavili također brojni migranti koji su otišli u Argentinu – podsjetio je Papa.

Naime, već stotinu godina – osnovani su u kolovozu 1923. – Los Celestos, kako ih nazivaju, nastupaju na terenu u Gospinim bojama, svjetloplavoj majici i bijelim kratkim hlačama; te s grbom u obliku križa, stoljećima općepoznatim jer je simbol milijuna hodočasnika koje prati na Putu svetoga Jakova, do Santiaga de Compostela. Stoga za galicijsku momčad Celte iz Viga, koja igra u španjolskoj prvoj ligi, među istaknutim trenucima stote obljetnice nije mogao ne biti posjet srcu katolištva.

Očuvati amatersku dimenziju

Osvrćući se pak na vrijednosti sporta, papa Franjo je istaknuo njegov vrlo naporan vidik u kojemu također valja uvijek održavati amatersku dimenziju, način na koji vratiti poetsku povijest natjecateljske aktivnosti.

Kada sport, u ovom slučaju vaš, izgubi tu amatersku dimenziju, gubi smisao, pretvara se u komercijalnu stvar i jednostavno aseptičnu, bez zanosa. Molim vas očuvajte tu amatersku mističnost. Nemojte nikada izgubiti amatersku dimenziju.

Dakle, ono što je u sportu i u životu važno – rekao je papa Franjo – jest velikodušno davati sebe, ne štedjeti napore i znati se žrtvovati za drugoga kad je potrebno; to sportskoj aktivnosti daje visoku dimenziju i određeni smisao – istaknuo je te dodao – Onaj drugi, više nego protivnik vrijedan poštovanja, uvijek je dobrodošao prijatelj.

Duh bratske gostoljubivosti

Prije toga je Sveti Otac podsjetio na neke vrijednosti svojega učiteljstva o sportu, poput pobjeđivanja polazeći od poniznosti, timskoga rada ne oslanjajući se samo na vlastitu snagu, shvaćajući da pobjeda pripada svima budući da – kako je istaknuo – kada se u svijetu sporta ne radi u timu, svi gube. Osim toga, ne treba ograničavati aktivnost na puku obranu vlastitih boja, čime se iz vida gube drugi vidici života, poput korijenā.

Korijeni su važni, oni nam daju smisao; vaši nam govore o zemlji koja se ne zatvara za brata koji dolazi kao hodočasnik, kao i za ljude koji su u stanju ostaviti sve kako bi krenuli u susret višim pothvatima. Duh zdrave avanture i duh bratske gostoljubivosti.

(Vatican News - adc; aa)

Radio Marija

15:40 Glazba
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Mudrost svetaca - tema: O viđenjima; ur. i vod.: Sonja Tomić, prof.

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.