molitva 1 sample

Otpravnik poslova u misiji Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi, mons. John D. Putzer, govorio je na 53. redovnoj sjednici Vijeća za ljudska prava o problemu sve većeg broja smišljenih i javnih djela počinjenih iz mržnje prema vjeri. Izrazio je zabrinutost zbog događaja s Kur'anom u Švedskoj te uputio apel da se ne zlorabi dar slobode izražavanja, jer tako se potiču mržnja, netolerancija i nasilje

Sveta je Stolica vrlo odlučno osudila oskvrnuće, uništavanje ili nepoštovanje vjerskih predmeta, simbola i vjerskih bogoštovnih mjesta. Na 53. redovnom zasjedanju Vijeća za ljudska prava Organizacije ujedinjenih naroda u Ženevi, otpravnik poslova Stalne misije Svete Stolice mons. John David Putzer govorio je na raspravi o zabrinjavajućem porastu unaprijed smišljenih i javnih djela mržnje prema vjeri, kako se vidi po povremenom skrnavljenju Kur'ana u nekim europskim zemljama, a i šire.  

Događaj u Švedskoj

Mons. Putzer je posebno mislio na nedavni događaj u Švedskoj, kada je krajem lipnja jedan prosvjednik iračkoga podrijetla zapalio, za islam svetu knjigu, ispred džamije Medborgarplatsen u Stockholmu, na početku trodnevnoga slavlja al-Adhe, jednoga od najvažnijih blagdana muslimanskoga svijeta. Ta je gesta potaknula snažne polemike i prosvjede u cijelom svijetu. Na taj se događaj osvrnuo i papa Franjo, u intervjuu za dnevni list Ujedinjenih Arapskih Emirata „Al- Ittihad“, u kojemu je rekao da je ogorčen i zgrožen tim postupcima. Svaka knjiga koju vlastiti narod smatra svetom – dodao je Papa – mora se poštovati iz poštovanja prema njezinim vjernicima, a sloboda izražavanja ne smije nikada biti izgovor za prezir prema drugima. Dopuštanje toga mora se odbaciti i osuditi – rekao je u intervjuu papa Franjo.

Napadi na dostojanstvo vjernika

Upravo podsjećajući na Papine riječi, vatikanski je izaslanik pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, osim osude, izrazio i zabrinutost Svete Stolice. Nedavno spaljivanje Kur'ana na prvi dan muslimanskoga blagdana Kurban Bajrama posebno je zabrinjavajuće budući da je omalovaženo i značenje tog svetog dana – rekao je te dodao – Vjersko je uvjerenje izraz čovjekove potrage za istinom, smislom i svrhom života. Kao takvo,  namjerno vrijeđanje vjerskih uvjerenja, tradicije ili svetih predmeta napad je na ljudsko dostojanstvo vjernika.

Zloporaba dara slobode izražavanja

S druge strane – prema riječima otpravnika poslova – potrebna je potpunija svijest o činjenici da nečasni akteri često čine djela vjerske netolerancije zlorabeći dragocjeni dar slobode izražavanja, kako bi izazvali nerazmjernu reakciju. Na taj način podupiru mržnju, netoleranciju i nasilje, u svijetu koji je već obilježen ratovima i sukobima, i u kojemu je – kako često ponavlja Papa – potrebno bratstvo, melem na rane ovoga vremena – rekao je mons. John David Putzer, otpravnik poslova Stalne misije Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi.

(Vatican News - sc; aa)

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Odmor na Isusov način

Dr. Čedomil Čekada (1896.-1981.) bio je vrstan teolog, publicist i propovjednik. Neke od njegovih propovijedi sabrane su i objavljene u tri sveska...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.