križni put 1 cathopic web

Na slavlju Križnog puta u lisabonskom Parku Edwarda VII., papa Franjo podsjetio je mlade da Isus i danas hoda s nama, ispunjen ljubavlju i nadom za svakoga od nas.

Križ prisutan na svakom slavlju Svjetskog dana mladih ikona je Kristova puta na Kalvariju, sveti znak najveće ljubavi od svih, ljubavi kojom Krist želi zagrliti naše živote, rekao je papa Franjo u petak navečer, 4. kolovoza na slavlju Križnog puta u Lisabonu.

Križ nam pokazuje istinsku ljepotu ljubavi, nastavio je rimski biskup te dodao: Ljepota Krista raspetoga veliki je paradoks naše vjere. To je ljepota ljubavi koja se potpuno predaje vama i meni, svakome od nas. To je ljepota ljubavi koja nosi tragove naših rana.

"Ljepota Krista raspetoga veliki je paradoks naše vjere. Ljepota je to ljubavi koja se u potpunosti predaje vama i meni, svakome od nas."

Papa Franjo zajamčio je mladima – i svima nama – da i danas Isus hoda s nama… putujući uz nas, nikada ne zastajući, nikada ne oklijevajući, nikada se ne pitajući je li to vrijedno toga, ispunjen nadom i ljubavlju prema nama.

Isusova nada za nas

Ali koja je Isusova nada za nas?, upitao je papa Frano. Isus, rekao je, želi otvoriti prozore naših duša... posušiti naše tajne suze svojom nježnom ljubavlju... olakšati našu usamljenost, podići tegobne terete koje nosimo u srcu i izliječiti rane naših grijeha.

Čineći to, Isus nam omogućuje da postanemo primjeri velikodušnosti, života provedenog u skrbi i brizi za siromahe među nama, odgovornosti za potrebe našeg vremena, našeg društva i ljepote stvorenja.

To je, rekao je Papa, citirajući svetog Pavla VI., zbog čega On, koji je tajna povijesti, ključ naše konačne sudbine, putuje na Golgotu i uzdiže se na Križ umjesto nas.

Otvarajući svoja srca Isusu

Sveti je Otac zaključio svoje razmišljanje molbom prema mladima: Prinesimo Isusu mučne vapaje našeg isušenog čovječanstva koje žeđa za mirom. Gledajmo s povjerenjem u Gospodina koji je „naš mir“. Otvorimo svoja srca Isusu, čiji je bok bio proboden radi nas. Pouzdajmo se u Njega. Neka nas potok krvi i vode koji je potekao s Njegovog boka okupa, pročisti i preobrazi. Neka nas učini gorljivim prorocima Evanđelja i neustrašivim svjedocima nade.


Križni put

Prema riječima organizatora Svjetskog dana mladih 2023., svrha Križnog puta nadilazi puko podsjećanje na patnju koju je Krist podnio. Ta vrsta molitve predlaže da promišljamo i dopustimo da nas obuzme dimenzija velikodušne ljubavi, dajući svoje živote za živote drugih.

Teme za ovaj Svjetski dan mladih Križnog puta, koje su predložili sami mladi ljudi, bavile su se ranama i slabostima prisutnim u životima današnjih mladih ljudi, uključujući siromaštvo, samoću, netoleranciju, uništenje stvorenog i ovisnost.

Pronalaženje snage u Isusu

Povezivanje suvremenih slabosti s 14 postaja Križnog puta imalo je za cilj stvoriti ozračje duboke molitve, kroz koju svatko može prepoznati snagu i motivaciju koju dobiva od Isusa, kako u svjetlu tako i u tami svojih života.

To vodi do molitve da nas praćenje Isusa na Njegovom teškom putu do Kalvarije ispuni nadom i motivacijom da prigrlimo budućnost, suočavajući se s njezinim izazovima kao što je Isus to činio… snagom vjere, nade i ljubavi.
Mnoštvo mladih u Parku Edwarda VII.

Glazba, umjetnost i svjedočenje

Križni put, jedan od najsvečanijih i najdirljivijih događaja svakog Svjetskog dana mladih, bio je popraćen tradicionalnom i suvremenom glazbom, kao i nizom slika koje predstavljaju svaku postaju, a koje je izradio isusovački umjetnik, fra Nuno Branco.

Mladi ljudi iz Portugala, Španjolske i Sjedinjenih Američkih Država podijelili su vlastita svjedočanstva o patnji, nadi i ljubavi.


(Vatican News – ps)

Foto: Cathopic

Radio Marija

16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Katarina Zrinska i spomenici naše povijesti i kulture koje nam je ostavila u baštinu; ur.: dr. sc. Agneza Szabo; tekst čitaju: Andrej Paulus i Emanuela Jerčić
17:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Isusova radost, naša radost (Iv 15,9-11)

Športaši znaju što je blještava radost koja pršti. Reflektori i kamere prenose je po cijelim svijetu. Evo danas u evanđelju definicija iskrene...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.