ssm portugal cathopic naslovna

Nakon tradicionalne srpanjske stanke, papa Franjo nastavio je sa svojom tjednom općom audijencijom i osvrnuo se na svoje završeno apostolsko putovanje u Portugal za Svjetski dan mladih u Lisabonu, ističući ga kao trenutak susreta s Kristom, otkrivanja vjere i iskustva Božje ljubavi.

 

Ovaj Svjetski dan mladih u Lisabonu, koji se dogodio nakon vremena pandemije, svi su doživjeli kao Božji dar koji je iznova upravio srca i korake mladih ljudi, mnogih mladih iz svih dijelova svijeta – baš mnogih! – koji su otišli susresti se međusobno i susresti Isusa.

Tako se papa Franjo osvrnuo na svoje završeno apostolsko putovanje u Lisabon, povodom 37. svjetskog dana mladih.

U srijedu ujutro, 9. kolovoza održana je tjedna opća audijencija u Dvorani Pavla Šestoga u Vatikanu, obilježavajući prvu od tradicionalne srpanjske stanke.

Sveti Otac se na audijenciji osvrnuo na svoj apostolski pohod i velike plodove koje je putovanje donijelo.

Svjetski dan mladih u Lisabonu, koji je došao nakon pandemije, svi su doživjeli kao Božji dar koji uvijek otvara nove horizonte.

Bog je Otac i ljubi svu svoju djecu

Svjetski dan mladih, istaknuo je rimski biskup, susret je sa živim Kristom po Crkvi, susret koji potiče rast u vjeri i gdje mnogi otkrivaju Božji poziv: na brak, na posvećeni život, na svećeništvo.

Za svaku pojedinu osobu, rekao je papa Franjo, radost je otkrića da smo, milošću, pozvani biti dio Božjeg naroda, drugačijeg naroda, koji nema teritorija, nema jezika, nema nacionalnosti, nego je poslan naviještati svim narodima radosno Kristovo evanđelje: da je Bog Otac i da voli svu svoju djecu.

Na poseban se način prisjetio prisutnosti Blažene Djevice Marije u posljednjim danima, ali i kroz povijest.

Posebno se osvrnuo na svoju molitvu za mir u svijetu u Fatimi.

Marija je majka svih nas; ona nas nikada ne ostavlja da čekamo, istaknuo je Sveti Otac.

Papa je potom rekao da se molio na mjestu ukazanja zajedno s nekolicinom bolesnih mladih ljudi da Bog izliječi svijet od bolesti duše: oholosti, laži, neprijateljstva, nasilja. To su bolesti duše i svijet boluje od tih bolesti, nastavio je. 

Obnovili smo našu posvetu, Europe i svijeta, Srcu Marijinu, Bezgrešnom Srcu Marijinu. Molio sam za mir, jer je mnogo, mnogo ratova u svim dijelovima svijeta.

Prisutni susreti s Kristom

Papa je pohvalio vjeru i entuzijazam kod mladih, posebno napominjući da su mladi iz Ukrajine sa sobom donijeli vrlo tužne i bolne priče, iskustva koja su sasvim drugačija od ostalih hodočasnika.

Sveti je Otac sugerirao da i oni, poput mnogih drugih mladih, budu prisutni na Svjetskom danu mladih kako bi susreli Krista.

Dok se u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta vode borbe, i dok se u nekim skrivenim dvoranama planira rat, Svjetski dan mladih je pokazao svima da je moguć jedan drugačiji svijet, rekao je Papa te dodao: svijet braće i sestara, gdje se zastave svih naroda vijore zajedno, jedna pored druge, bez mržnje, bez straha, bez zatvaranja, bez oružja!

Poruka mladih bila je jasna: hoće li je poslušati „velikani svijeta“? To je prispodoba za naše vrijeme, a Isus i danas kaže: „Tko ima uši, neka čuje! Tko ima oči, neka vidi!“. Nadamo se da će čitav svijet poslušati ovaj Dan mladih i gledati tu ljepotu mladih na svom putu prema naprijed.

Neka Marija blagoslovi mlade

Sveti Otac izrazio je zahvalnost Portugalu, Lisabonu, Predsjedniku Republike koji je bio prisutan na svim slavljima, kao i drugim predstavnicima državnih vlasti; zatim lisabonskom patrijarhu – koji je bio tako dobar! – predsjedniku Biskupske konferencije i biskupu koordinatoru Svjetskog dana mladih, svim suradnicima i volonterima. Papa je istaknuo kako se pred odlazak susreo s gotovo 25 tisuća volontera.

Zahvalio je svima te pozdravio mlade koji su čak doputovali iz Lisabona u Rim kako bi bili prisutni na općoj audijenciji.

Na kraju je Sveti Otac molio da Blažena Djevica Marija blagoslovi mlade u svijetu i cijeli portugalski narod, prije nego što je završno u Dvorani Pavla Šestoga predvodio molitvu „Oče naš“ i prisutnima uputio pozdrav mladima.

Posjet Svetog Oca Portugalu označava prvo od tri apostolska putovanja između kolovoza i rujna ove godine.

Od 31. kolovoza do 4. rujna otputovat će u Mongoliju, čime će postati prvi Papa koji će tamo putovati. Kasnije tijekom rujna Papa će provesti dva dana u Marseilleu u Francuskoj na susretu o migracijama na Mediteranu.

 


(Vatican News – dcl; am)

Foto: Cathopic

Radio Marija

20:05 Glazba
20:15 Krunica - Slavna otajstva
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.