radnici

Papa Franjo poslao je poruku sudionicima susreta Kršćanskog radničkog pokreta u španjolskom gradu Segoviji pozivajući sve u Crkvi da prate ljude koji se bore i nalaze na marginama gospodarstva.

 

Članovi Kršćanskog radničkog pokreta Španjolske katoličke akcije (Hermandad Obrera de Acción Católica - HOAC) okupili su se u španjolskom gradu Segoviji na XIV. generalnoj skupštini, koja je započela 12. kolovoza i završava 15. kolovoza.

Generalnoj skupštini prisustvuje više od 800 ljudi iz 41 biskupije diljem Španjolske.

Sudionici, uključujući nadbiskupe, biskupe i članove pokreta, sastali su se kako bi razmotrili i donijeli odluke o izazovima, prioritetima i prijedlozima Španjolske katoličke akcije za narednih šest godina.

Pokret je osnovan 1946. i nastoji odražavati kršćanski pogled na stvarnost, suočavajući se s izazovima s kojima se Crkva suočava u svijetu opterećenom socijalnom nevoljom, nejednakošću i nepravdom koja posebno pogađa radnu snagu.

Tema susreta glasi: „Graditi mostove, rušiti zidove: Crkva u svijetu rada uspostavljajući veze bratstva“.

Rad utemeljen na ljudskom dostojanstvu

Papa je u poruci izrazio zahvalnost članovima na njihovoj neprocjenjivoj predanosti te podsjetio na riječi iz apostolske pobudnice Evangelii Gaudium, napomenuvši da je rad bitna sastavnica života i ljudskog dostojanstva.

Rad nije samo produktivna djelatnost, nego sredstvo kojim surađujemo s Bogom u djelu stvaranja i ostvarujemo se kao ljudska bića, istaknuo je.

Potom je dodao da nam ljudski rad pomaže da budemo sukreatori i da sudjelujemo u izgradnji pravednijeg i solidarnijeg svijeta.

Solidarnost Crkve usred nezaposlenosti

Sveti Otac nastavio je razmišljati o misiji Crkve koja treba pratiti periferije u svijetu rada.

Naša predanost ne smije biti ograničena na izolirane govore ili akcije, napomenuo je papa Franjo, već moramo biti stalno svjedočenje solidarnosti i potpore ljudima u radnoj i socijalnoj ugroženosti.

Poslanje Crkve s radnicima, dodao je, uključuje blizinu s ljudima koji su izgubili posao ili pate od nedostatka mogućnosti zaposlenja.

Kršćani ne mogu ostati zatvoreni u zidovima naših crkvenih zgrada, potaknuo je u poruci Papa, pozvavši sve da aktivno dopru do onih kojima su ljubav i bratstvo najpotrebniji tražeći pravedna i trajna rješenja.

Uspostavljajmo veze bratstva

Papa je izrazio žaljenje zbog činjenice da nezaposlenost i dalje pogađa mnoge obitelji, istaknuvši da Crkva treba biti solidarna Crkva s ljudima koji se osjećaju malodušni i isključeni zbog nezaposlenosti.

    „Potičem vas da nastavite uspostavljati veze bratstva, donositi svjetlo evanđelja i graditi pravednije društvo“.

Na kraju poruke, Papa je zazvao Duha Svetoga da vodi rad HOAC-a i ojača svakodnevno zalaganje članova, tražeći da se nastave moliti za Sinodu.

    „Crkva vas treba!“.

(Vatican News – dw; am)

Radio Marija

00:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
06:00 Sveta misa - prijenos iz kapelice Radio Marije; misno slavlje predslavi p. Stjepan Fridl
06:40 Glazba
07:00 Nakane Apostolata molitve za prosinac; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.