Papa Franjo je u nedjelju, 20. kolovoza s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra

Konkretnost vjere sastoji se u našem osobnom odnosu s Gospodinom, a Bog se ne opire kad ga se moli, istaknuo je papa Franjo tijekom nedjeljne molitve Anđeoskoga pozdravljenja.

Obraćajući se tisućama vjernika na Trgu sv. Petra, Papa je rekao da je Bog dirnut kada mu se obraćamo i vjerujemo u njega.

Sveti Otac je podsjetio na današnje čitanje evanđelja po svetom Mateju o Isusovom susretu s jednom ženom Kanaankom, izvan područja Izraela, koja je ustrajno i s velikom vjerom zazivala Gospodina da joj oslobodi kćer koju je mučio zloduh.

Pozivajući je na njezinu ustrajnu vjeru, Gospodin joj je rekao: „Neka ti bude kako želiš“.

I ozdravi joj kći toga časa.

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422 28

Bog se ne opire kad ga se moli

Papa je napomenuo da smatra zanimljivim Isusovu promjenu stava, a to da se On mijenja čini snaga vjere te žene. Zanimljiva je ta Isusova raspoloživost, pred ženinim konkretnim slučajem postaje još snishodljiviji i suosjećajniji.

„Bog je takav: On je ljubav“.

„Onaj tko ljubi“, rekao je Papa, „ne ostaje rigidan u svojim pozicijama, već se prepušta dirnuti i potresti; zna kako promijeniti svoje planove“.

A mi kršćani, inzistirao je papa Franjo, moramo nasljedovati Krista.

 

Otvoreni dijalog s Kristom

Sveti Otac ispitao je sadržaj ženine vjere.

„Žena nije bogata pojmovima, nego činjenicama“, naglasio je. Žena Kanaanka, podsjetio je, „prilazi, pada ničice, inzistira, održava blizak dijalog s Isusom, svladava svaku prepreku da bi mu se obratila“.

„To je“, primijetio je papa Franjo, „konkretnost vjere, koja nije religijska etiketa, nego osobni odnos s Gospodinom“.

Vjera te žene, nastavio je, „nije bila opterećena teološkom uglađenosti, nego inzistiranjem; ne riječima, već molitvom". Bog se, rekao je Papa, „ne opire kad ga se moli“.

Zato što je rekao: „Ištite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se“ (Mt 7,7).

 

„Kakva je moja vjera?“

U svjetlu svega toga, rekao je Sveti Otac, trebali bismo si postaviti nekoliko pitanja.

Počevši od Isusove promjene, predložio je, razmislimo: „Jesam li sposoban promijeniti mišljenje? Mogu li imati razumijevanja i suosjećanja ili rigidno stojim na svojim pozicijama?“.

Rimski biskup potaknuo je vjernike da se zapitaju imaju li nešto rigidno u svojim srcima?

Polazeći od ženine vjere, predložio je da se zapitamo: „Kakva je moja vjera? Zaustavlja li se na pojmovima i riječima ili je stvarno življena, ​​molitvom i djelima? Znam li razgovarati s Gospodinom, znam li inzistirati s Njim ili se zadovoljavam recitiranjem neke lijepe formule?“.

Papa Franjo zaključio je molitvom da nas Gospa učini „raspoloživima za dobro i konkretnima u vjeri“.

(Vatican News – dcl; am)

Radio Marija

00:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
06:00 Sveta misa - prijenos iz kapelice Radio Marije; misno slavlje predslavi p. Stjepan Fridl
06:40 Glazba
07:00 Nakane Apostolata molitve za prosinac; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.