guadalupe presveto featured
 
Sveti Juan Diego bio je ponizna osoba, „Indijanac iz naroda“, zbog toga je postao „glasnik Gospe Guadalupske“. Na njemu, rekao je Papa, počiva pogled Boga i Marije koji više vole malene: „Gospa nam je uvijek blizu da nas utješi i dade nam snage da idemo dalje“. Sveti Juan Diego svjedok je o kojemu je papa Franjo govorio na općoj audijenciji u srijedu, 23. kolovoza, nastavljajući tako niz posvećen apostolskom žaru
 

Papa Franjo nastavio je niz kateheza posvećenih zanosu za naviještanje evanđelja, osvrćući se na Ameriku. Svjedočanstvo Meksikanca svetoga Juana Diega, glasnika Gospe Guadalupske, primjer je koji je papa Franjo dao vjernicima na današnjoj općoj audijenciji, govoreći tako i o Mariji, Majci, koja je osobito naklonjena, kao i Bog, prema malenima i jednostavnima.

Djevica Marija se utjelovljuje u životu narodā

Evanđelje je stiglo na Novi kontinent prije ukazanja Gospe u Guadalupeu, ali bilo je popraćeno svjetovnim interesima – napomenuo je Papa na početku kateheze.

Umjesto putom inkulturacije, prečesto se išlo ishitrenim putem presađivanja i nametanja unaprijed utvrđenih modela, bez poštovanja prema domorodačkom stanovništvu. Gospa od Guadalupe se, naprotiv, pojavljuje odjevena u odjeću autohtonoga stanovništva, govori njihov jezik, prihvaća i voli kulturu tog mjesta.

Juan Diego, ponizna osoba

Napomenuvši kako se evanđelje prenosi na materinskom jeziku, onomu koji narod najlakše razumije, Papa je zahvalio majkama i bakama koje su prve navjestiteljice vjere svojoj djeci i unucima. Potom je opisao lik svetoga Juana Diega istaknuvši:

Bio je ponizna osoba, Indijanac iz naroda: na njemu počiva pogled Boga koji voli činiti čuda preko malenih.

Za naviještanje su potrebni postojanost i strpljenje

Ispričao je neobičan događaj koji je doživio Juan Diego, a koji je započeo u prosincu 1531. godine, kada je imao 55 godina. Jednoga dana, dok je bio na putu, ugledao je na brežuljku Majku Božju koja ga je nazvala svojim ljubljenim sinčićem Juanitom te ga potaknula da ode biskupu i zamoli ga da na tom mjestu izgradi hram. Nekoliko se puta morao vratiti i razgovarati s biskupom jer mu on u početku nije vjerovao, i više puta ga je Gospa tješila i hrabrila – rekao je Sveti Otac te istaknuo:

Eto truda, dokaza navještaja; unatoč žaru, pojavljuju se neočekivane situacije, katkada i od same Crkve. Za navještaj, naime nije dovoljno svjedočiti dobro, potrebno je moći podnijeti zlo. Nemojmo to zaboraviti. To je vrlo važno; za navještaj evanđelja nije dovoljno svjedočiti dobro, nego je potrebno moći podnijeti zlo. Kršćanin čini dobro, ali i podnosi zlo. To dvoje ide zajedno, takav je život. I danas, na brojnim mjestima, za inkulturaciju evanđelja i evangelizaciju kulturā potrebni su ustrajnost i strpljivost; potrebno je ne bojati se sukoba, ne klonuti duhom. Mislim na zemlju u kojoj su kršćani progonjeni zato što su kršćani i ne mogu svoju vjeru živjeti dobro i u miru.

Božja iznenađenja

Kako bi povjerovao Juanu Diegu i ispunio njegov zahtjev, biskup traži znak. Djevica ohrabruje Juana kazavši mu: „Nisam li ovdje ja koja sam tvoja majka?“

Lijepo je to, Gospa, mnogo puta kada smo usamljeni, tužni, u teškoći, to kaže i nama, u srcu: „Nisam li možda ovdje ja, koja sam tvoja majka?“. Uvijek je uz nas kako bi nas tješila i dala nam snage da idemo naprijed.

Sama Gospa ga potiče da ubere cvijeće na vrhu brda, unatoč zimskom vremenu, i da ga, noseći ga u svom plaštu preda biskupu.

I gle: na tkanini plašta pojavi se lik Gospe, predivna i živa kakvu poznajemo, u čijim su očima još uvijek utisnuti protagonisti tog vremena. To je Božje iznenađenje; kada postoji raspoloživost i poslušnost, On može učiniti nešto neočekivanu, u vremenima i na načine koje ne možemo predvidjeti.

Svetišta, oaze utjehe i milosrđa

Tako je svetište izgrađeno, a Juan Diego svoj je život posvetio prihvatu hodočasnika i njihovoj evangelizaciji – rekao je Papa te na kraju istaknuo:

To se događa u marijanskim svetištima, odredištima hodočašća i mjestima navještaja, gdje se svatko osjeća kao kod kuće (…). Tamo se vjera prihvaća na jednostavan i naravan način, pučki način, a Gospa, kako je rekla Juanu Diegu, čuje naš plač i liječi naše boli. Naučimo to: kad imamo teškoća u životu, idimo Majci; kada smo sretni, i tada pođimo Majci kako bismo to s njom podijelili. Potrebno nam je ići u te oaze utjehe i milosrđa, gdje se vjera izražava na materinskom jeziku; gdje se teškoće života stavljaju u naručje Gospe i vraća se u život s mirom u srcu, možda onim mirom koji imaju djeca.


(Vatican News - am; aa)

Foto: Cathopic

Radio Marija

21:01 Odgoj za ideale - emisija zagrebačkih bogoslova - tema: Marijini novi suradnici; gosti: Jurica Klanfar, bogoslov V. godine i Martin Radić, bogoslov IV. godine; ur. i vod.: Mate Galić, bogoslov V. godine
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:30 Upoznajmo Bibliju
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.