marijanski zavjet za domovinu naslovna

Zahvalnim euharistijskim slavljem u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u četvrtak 24. kolovoza završilo je deveto zavjetno hodočašće mladih i branitelja “Marijanski zavjet za Domovinu“ . Euharistijsko slavlje predvodio je p. Ivica Musa, profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Marinom Lučićem.

Na početku euharistijskog slavlja župnik Lučić je pozdravio hodočasnike i zaželio im dobrodošlicu. Predvoditelj slavlja p. Musa pozdravio je domaćine i hodočasnike na cilju ovog hodočašća koje čini, kako je rekao, da budemo prosvjetljeni i obnovljeni iznova.

Promišljajući o današnjem vremenu objasnio je kako živimo u kulturi koja kao da ne želi ostavljati ništa za buduće generacije, sve se mora konzumirati sada i ovdje, a mi kao kršćani želimo živjeti na drukčiji način, u tijelu koje želi nadživjeti, koje živi misleći na druge. Kao poveznicu s poviješću p. Musa je istaknuo da su se prijašnji naraštaji napajali u marijanskim svetištima štujući Gospu te su ih nama ostavili. Započevši ovo hodočašće na obalama rijeke Drave, i došavši do mora, hodočasnici su prešli 1700 km pješice od Osijeka do Dubrovnika dok su žile kucavice cijelog puta bile Gospine crkve. “Blažena Djevica Marija trajno nas okuplja”, istaknuo je.

“Zahvalni smo Gospodinu što nas je žive i zdrave doveo do cilja, a mnogostruki su plodovi koje ćemo doživljavati kasnije. Bilo je vrlo lijepih susreta sa župljanima i mještanima, župa koje su nam posvjedočile gostoprimstvo. Zahvaljujemo Presvetom Trojstvu i Blaženoj Djevici Mariji na darovima ovog hodočašća”, zaključio je p. Musa.

marijanski zavjet za domovinu mozaik

Tijekom hodočašća hodočasnici su se s raznih strana priključivali i odlazili, ovisno o tome koliko vremena su mogli odvojiti za sudjelovanje u hodočašću. Cijelu rutu od Osijeka do Dubrovnika, oko 1700 km, prešli su ove godine trojica hodočasnika: Ivan Šedevi iz Požeških Sesveta, koji je po drugi put prešao cijelu rutu, Stjepan Katić iz Slavonskog Kobaša i Matko Ćelić iz Metkovića. Na kraju mise katedralni župnik Lučić darovao im je monografiju o dubrovačkoj katedrali.

Prolazeći kroz Dubrovačku biskupiju hodočasnici su se zaustavili u Slanom gdje ih je dočekao župnik i gvardijan fra Stipan Klarić, zatim u Orašcu gdje je misu slavio župnik p. Dariusz Nowak, a u Rožatu ih je primio župnik fra Tomislav Hrstić koji je ove godine hodočastio od Sv. Ivana Žabnog do Ivanca. Volonteri i djelatnici Caritasa Dubrovačke biskupije u samostanu u Rožatu pripremili su okrijepu, a nakon toga hodočasnička ruta je sudionike vodila do vrha Srđa.

Zajedničkom fotografijom u katedrali Gospe Velike završeno je deveto hodočašće Marijanskog zavjeta za Domovin tijekom kojeg su hodočasnike ugošćavale župe i vjernici priključujući se i sami hodočašću dok su pojedini svećenici davali duhovnu potporu.

Druženje u Dubrovniku se nastavilo uz večeru koju su pripremile izbjeglice iz Sirije i Ukrajine, koje ovih dana u sklopu programa JRS-a, biskupijskog Caritasa i katedralne župe borave u Dubrovniku. Hodočasnicima se pridružio i dubrovački biskup Roko Glasnović.

 


Tekst: Tea Kuzek Marević

Foto: Tea Kuzek Marević i Facebok MZZD

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

00:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
06:00 Sveta misa - prijenos iz kapelice Radio Marije; misno slavlje predslavi p. Stjepan Fridl
06:40 Glazba
07:00 Nakane Apostolata molitve za prosinac; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.