mongolija dijete pastirić naslovna
 
Svrha je Papina putovanja potvrditi u vjeri male i živahne katoličke zajednice u Mongoliji te ojačati veze između Svete Stolice i te azijske zemlje. Istaknuo je to Papin državni tajnik kardinal Parolin govoreći o apostolskom pohodu Ulaanbaataru. Mir, susret i dijalog bit će tri stožera tog putovanja.

Mongolija je spremna zagrliti jednoga papu prvi put u svojoj povijesti, iščekivanje je veliko – rekao je Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin u intervjuu za vatikanske medije govoreći o entuzijazmu kojim se mala katolička zajednica te azijske zemlje sprema dočekati Svetog Oca.

Na svom 43. apostolskom putovanju papa Franjo će od 1. do 4. rujna boraviti u Ulaanbaataru, glavnom gradu Mongolije, zemlji pet puta većoj od Italije i s oko tri milijuna i tristo tisuća stanovnika, zemlji koja graniči s Rusijom i Kinom. Za razumijevanju putovanja važno je geslo „Zajedno se nadati“, jer – objasnio je kardinal Parolin – nada je toliko potrebna; nada koja nije prazno očekivanje, nego koja se temelji, barem za nas kršćane, na vjeri, odnosno na Božjoj prisutnosti u našoj povijesti.

Velika očekivanja

Napomenuvši kako su velika očekivanja i Svetoga Oca i Mongolije koja prvi put dočekuje Petrova nasljednika u svojoj zemlji kardinal je istaknuo da je Papin interes susresti se s tom zajednicom, brojčano malom, ali mladom, živom, fascinantnom zbog svoje posebne povijesti i sastava. Osim toga, bit će vrlo značajna međureligijska dimenzija, u zemlji koja ima veliku budističku tradiciju – primijetio je kardinal.

Papina prisutnost – poticaj na putu vjere, nade i ljubavi

Ističući veliku važnost prisutnosti pape Franje za tu malu misijsku zajednicu koju čini oko 1500 katolika, kardinal je rekao da je opipljiv entuzijazam s kojim se katolici spremaju dočekati Svetoga Oca. Njegova se prisutnost očekuje kao potvrda i kao poticaj na putu kršćanskog života, na putu vjere, nade i ljubavi; ali i kao potvrda ispunjenja fascinantnog razdoblja misionarske inkulturacije – napomenuo je te podsjetio kako je Crkva, nakon više stoljeća izbivanja, početkom '90 godina prošloga stoljeća, nakon mirne demokratske tranzicije zemlje, ponovno krenula praktički od nule. Prvi misionari dolaze kao pioniri, uče jezik, počinju slaviti mise po kućama, osjećaju da pristup treba biti pristup milosrđa i grle lokalno stanovništvo kao svoje – napomenuo je te istaknuo – Tako nakon samo nekoliko desetljeća postoji katolička zajednica u doslovnom smislu riječi, tj. "univerzalna" zajednica, koju čine lokalni članovi, ali i članovi iz raznih zemalja koji poniznošću, blagošću i osjećajem pripadnosti žele biti malo sjeme bratstva.

Važan susret s budizmom

Kardinal se potom osvrnuo na ekumenski i međureligijski susret koji će se održati u nedjelju, 3. rujna, te istaknuo kako su susreti s predstavnicima drugih religija uvijek usmjereni na izgradnju mira i bratstva, a znamo – istaknuo je – koliko je danas potreban upravo taj napor u svrhu izgradnje mira i bratstva. Papin posjet – dodao je – označava također važan trenutak susreta s budizmom, koji se u Mongoliji može pohvaliti vrlo značajnom prisutnošću i poviješću, obilježenima mudrom potragom za istinom, ali i velikom patnjom pretrpljenom u prošlosti.

Spoj tradicije i modernosti

Mongolsko društvo, osim toga, nedvojbeno prolazi kroz poticajno povijesno razdoblje, gdje mudrost, dobro ukorijenjena u ljudima, treba spojiti tradiciju i modernost, ne gubeći pritom svoje korijene i promičući razvoj svih – primijetio je državni tajnik te dodao da će Papa svakako biti pozoran i na te vidike.

Papina prisutnost – poziv na mir

Osim eventualnih izričitih poziva na mir koje će Papa uputiti tijekom putovanja, kardinal Parolin je istaknuo kako je sama Papina prisutnost u Mongoliji poziv na mir, i to zbog značajnog mjesta koje ta zemlja zauzima u velikom azijskom kontekstu – objasnio je. Taj posjet nosi sa sobom poziv na poštovanje svake zemlje, bez obzira je li ona velika ili mala, na poštovanje međunarodnoga prava, na odricanje od načela sile za rješavanje sporova, na izgradnju odnosa suradnje, solidarnosti i bratstva među susjedima i sa svim zemljama u svijetu.

Zanimanje za Kinu

Što se pak tiče Kine, Papin je državni tajnik rekao da je svima poznat interes pape Franje za Kinu. U srcu Svetoga Oca postoji velika želja za putovanjem u Narodnu Republiku Kinu – rekao je. Potpuno razumljiva želja koju je već nekoliko puta javno očitovao, da otputuje u tu plemenitu zemlju kako bi posjetio katoličku zajednicu i ohrabrio ju na putu vjere i jedinstva, ali i kako bi se susreo političkim vlastima s kojima je Sveta Stolica odavno uspostavila dijalog, u pouzdanju da će se, unatoč teškoćama i preprekama na tom putu, upravo zbog tog puta dijaloga i susreta, a ne puta ideološkoga suprotstavljanja, moći postići plodovi dobra za sve.

Nadahnuće u prvim kršćanskim zajednicama

Dijeleći očekivanja Svetoga Oca, kardinal Parolin je na kraju istaknuo kako su apostolska putovanja pape, Petrova nasljednika, vrlo značajna i djelotvorna u privlačenju pozornosti cijele Crkve na određene zajednice koje ju čine i koje su, kao u slučaju Mongolije, brojčano male te slijedom toga možda nisu uvijek dovoljno poznate i cijenjene. Rekao bih da su one pomalo kao prve kršćanske zajednice kojima se trebamo nadahnjivati. Vjerujem da će se to dogoditi i ovom prilikom, i za to vam jamčim svoje molitve – rekao je na kraju Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

 


Izvor: Vatican News - tc; aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

00:00 Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kapelici Radio Marije u Zagrebu - klanjanje animiraju članovi bratstva muževa katolika „Muževni budite“
06:00 Sveta misa - prijenos iz kapelice Radio Marije; misno slavlje predslavi p. Stjepan Fridl
06:40 Glazba
07:00 Nakane Apostolata molitve za prosinac; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - razmatranje don Stipe Breke

AUTOR: Don Stipe Breko U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.