Sveti Otac održao je svoj drugi javni govor u subotu, 2. rujna u katedrali sv. Petra i Pavla u Ulaanbaataru, te podsjetio da je Isus radosna vijest koju Crkva treba naviještati svim narodima.

Na svom prvom susretu s članovima mjesne Crkve u Mongoliji, papa Franjo ih je pozvao da kušaju i vide kako je dobar Gospodin, podsjećajući da radost i dobrota Gospodinova ostaju s nama, pomažući nam da vidimo stvari na novi način.

Stoga je potaknuo biskupe, svećenike, misionare, redovnike i redovnice te pastoralne djelatnike laike okupljene u katedrali sv. Petra i Pavla da svoje živote daju za evanđelje, što je Papa ujedno opisao kao prekrasan način definiranja misionarskog poziva kršćana, posebice u Mongoliji.

Život za Evanđelje

Nakon što je podsjetio na povijest Crkve u Mongoliji, Sveti se Otac osvrnuo na sadašnjost, te upitao prisutne: „Zašto bi itko trebao potrošiti svoj život za evanđelje?“.

Odgovor je, rekao je rimski biskup, zato što je „Bog sebe učinio vidljivim, može ga se dotaknuti i susresti u Isusu“.

Isus je, istaknuo je Papa, radosna vijest, namijenjena svim narodima, poruka koju Crkva mora neprestano naviještati, utjelovljavati u živote i srca svakog pojedinca i svih kultura.

Papa Franjo je istaknuo mnoge karitativne inicijative koje je Crkva poduzela u Mongoliji. Također je sve okupljene ohrabrio da nastave hoditi tim putem koji se pokazao plodnim i korisnim za voljeni mongolski narod.

misionarka ljubavi rijeka cathopic naslovna
Foto: Cathopic


Vidjeti Isusa u licima onih kojima služimo

Sveti Otac je istaknuo izvor crkvene službe, podsjećajući pastoralne djelatnike u Mongoliji da se uvijek vraćaju k Isusu. Ostati blizak Gospodinu, rekao je, vodi nas da vidimo Isusa u licima onih kojima služimo.

Ta je služba, nastavio je rimski biskup, ono što je potrebno u Mongoliji, gdje ljudi imaju osjećaj za sveto i traže istinsko svjedočanstvo. Istaknuo je da kršćani nisu poslani širiti političke teorije, već svjedočiti o novosti Isusovog odnosa s Njegovim Ocem.

Zajedništvo u Crkvi

Osvrćući se na narav Crkve, papa Franjo je objasnio da je Crkva siromašna u svjetovnom smislu, održavana samo vjerom i snagom Uskrslog Gospodina, te pozvana prenijeti poruku milosrđa i istine kojoj je cilj promicati dobro svih.

Inzistirao je na skladu koji mora postojati u Crkvi, pod Kristovim vodstvom, ističući važnost uloge svećenika u vođenju naroda i izgradnji bratstva.

U tom je pogledu papa Franjo istaknuo ulogu biskupa, rekavši kako je važno da svi crkveni čimbenici ostanu čvrsto ujedinjeni oko biskupa koji predstavlja Krista živog usred svoga naroda, te izgrađuju sinodsko zajedništvo koje propovijedamo i koje uvelike pomaže inkulturaciji same vjere.

Svjedočenje o Isusu u Mongoliji

Sveti je Otac potaknuo crkvene službenike i sve kršćane u Mongoliji da prepoznaju ljepotu predanja sebe Kristu koji ih poziva da u toj zemlji svjedoče njegovu ljubav. To će biti moguće, nastavio je Papa, njegujući zajedništvo i jednostavnost života, bliskošću s ljudima i brigom o njima, te donoseći Isusa ljudima primjerom svoga života.

Naposljetku, papa Franjo je potaknuo katoličku zajednicu u Mongoliji da se povjeri Blaženoj Djevici Mariji, moleći za obnovljeni žar i ljubav koja neumorno i radosno svjedoči evanđelje.

Idite naprijed!, rekao je Sveti Otac, Bog vas voli; On vas je izabrao i vjeruje u vas! Potom je dodao: Blizu sam vam i od srca vam se zahvaljujem za vaše svjedočanstvo i za vaše živote predane evanđelju.

Na kraju ih je potaknuo da ustraju, budu postojani u molitvi i kreativni u ljubavi, čvrsti u zajedništvu, radosni i ponizni u svemu i sa svima.


Tekst i video: Vatican News – cw; am

Foto: Unsplash

Radio Marija

18:30 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.