U svojoj homiliji tijekom nedjeljne mise, 3. rujna u glavnom gradu Mongolije Ulaanbaataru papa Franjo razmišljao je o žeđi u svakom ljudskom biću i ljubavi koja ujedno gasi tu žeđ.

Mongolija, golema zemlja, zemlja bogate povijesti i kulture, ali također je obilježena sušom stepe i pustinja - prikladna metafora za žeđ za srećom i ljubavlju koja se nalazi u srcu svakog ljudskog bića.

U svojoj propovijedi tijekom nedjeljne mise, 3. rujna u Steppe areni u glavnom gradu Ulaanbaataru, papa Franjo se zadržao na toj metafori žeđi u nama i ljubavi koja tu žeđ gasi, crpeći nadahnuće iz današnjeg psalma: „O Bože, […] gorljivo tebe tražim; tebe žeđa duša moja, tebe želi tijelo moje, kao zemlja suha, žedna, bezvodna“ (Ps 63, 2).

Samo Krist može utažiti žeđ naših duša

Taj nas stih prvo poziva da prepoznamo žeđ koja prebiva u nama. Psalmist upućuje Bogu vapaj svoje žeđi jer mu je život nalik pustinji. Njegove riječi imaju poseban odjek u zemlji kao što je Mongolija, s njezinom tradicionalnom nomadskom kulturom, objasnio je Papa, te dodao: „Svi smo mi, naime, Božji nomadi, hodočasnici u potrazi za srećom, putnici žedni ljubavi“.

„Draga braćo i sestre“, nastavio je papa Franjo, „kršćanska vjera odgovara na tu žeđ... Jer u toj se žeđi krije naša velika tajna: ona nas otvara živome Bogu, Bogu ljubavi koji nam dolazi u susret da nas učini svojom djecom i braćom među sobom“.

Sveti Otac je potom istaknuo: „To je sadržaj kršćanske vjere: Bog, koji je ljubav, u svom sinu Isusu postaje nam blizak, želi dijeliti s nama život, kroz naše napore, naše snove, našu žeđu za srećom“.

Ako ponekad u našem životu „doživljavamo pustinju, samoću, umor i neplodnost“, rekao je rimski biskup, citirajući svetog Augustina, Bog nas škropi „rosom svoje Riječi... Bog nam se smilovao i otvorio nam put u pustinji, a taj put je Gospodin naš Isus Krist“. Bog nam nudi utjehu u propovjednicima njegove Riječi. Ponudio nam je vodu u pustinji, ispunivši svoje propovjednike Duhom Svetim“.

voda žeđ unsplash naslovnaFoto: Unsplash

Srce naše vjere

Te nas Riječi, naglasio je papa Franjo, „uvijek vraćaju na bit vjere, a to je pustiti Bogu da nas ljubi kako bi naš život postao prinosom ljubavi. Jer samo ljubav istinski gasi našu žeđ“.

Okrećući se evanđelju, koje govori o apostolu Petru koji nikako ne prihvaća činjenicu da će Isus biti optužen od strane narodnih vođa, te proći muku i potom umrijeti na križu, Papa je rekao da svjetovnost kojoj je Petar primjer „ne vodi ničemu dobrom; naprotiv, ostavlja iza sebe veću pustoš nego prije“. Samo odričući se samog sebe i uzimajući svoje križeve, kao što je Isus činio, moći ćemo utažiti žeđ u našim životima, naglasio je rimski biskup.

To je, rekao je Papa, „istina koju nas Isus poziva da otkrijemo, istina koju Isus želi otkriti svima vama, u ovoj zemlji Mongoliji: „Ne morate biti veliki, bogati ili moćni da biste bili sretni. Samo ljubav gasi žeđ našega srca, samo ljubav liječi naše rane, samo nam ljubav daje pravu radost. I to je put koji nas je Isus naučio i otvorio za nas“.

Papa Franjo pozvao je sve da primimo k srcu Riječi koje je Gospodin uputio apostolu Petru, da postanemo Isusovi učenici, da idemo njegovim stopama i prestanemo razmišljati svjetovno.

„Ako to činimo“, zaključno je rekao Sveti Otac, „tada ćemo uz milost Kristovu i Duha Svetoga moći ići putem ljubavi... kada izgubimo svoj život za evanđelje, Gospodin nam daje u izobilju, život pun ljubavi i radosti, za vijeke vjekova“.


Tekst i video: Vatican News – cw; am

Foto: Unsplash

Radio Marija

13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Podravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.