ukrajina pravoslavna crkva unsplash naslovna
 
Papa Franjo se jutros susreo s grkokatoličkim biskupima iz Ukrajine, koji su ovih dana okupljeni na svojoj sinodi, te u razgovoru s njima ponovno istaknuo da je rat đavolski, oduzima djeci osmjeh. Potaknuo je da se molitva krunice u listopadu posveti miru i okončanju sukoba u Ukrajini.


To je okrutna i ujedno zločinačka tragedija koja u sebi ima dimenziju mučeništva, o kojoj se ne govori dovoljno – rekao je papa Franjo, dirnut susretom koji je trajao gotovo dva sata, prije nego što je izišao na Trg svetoga Petra radi opće audijencije, a na kojemu je izravno od biskupa Grkokatoličke Crkve u Ukrajini slušao o velikoj boli, o ratu i broju mrtvih, ranjenih, mučenih ljudi. Sve je to nazvao djelom đavla koji želi uništiti.

Rat djeci oduzima osmjeh

Sveti je Otac pozorno slušao riječi koje su mu uputili sudionici iz raznih krajeva Ukrajine – istaknuto je u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice – te uz nekoliko kratkih intervencija očitovao svoje osjećaje blizine, ali ujedno i osjećaj nemoći koji se doživljava pred ratom, posebno kada je riječ o djeci. Papa se spomenuo ukrajinske djece koju je susretao tijekom audijencija, koja – kako je rekao – gledaju u tebe, a zaboravila su osmjeh, te dodao: „To je jedan od plodova rata: oduzimanje osmjeha djeci“.

Molitvu krunice u listopadu posvetiti miru u Ukrajini

Na okrutnost rata reagira se potrebom intenzivnije molitve za obraćenje i okončanje sukoba, a papa Franjo je, nadovezujući se na zahtjev koji mu je upućen tijekom današnjega susreta, izrazio želju da se u listopadu, osobito u svetištima, molitva krunice posveti miru i posebno miru u Ukrajini. Spomenut je i nedavni susret održan putem videoveze s mladim ruskim katolicima i nesporazum s ukrajinske strane zbog nekih Papinih riječi. Sveti je Otac biskupima ponovio ono što je rekao novinarima u zrakoplovu na povratku iz Mongolije, napominjući da je, što se tiče velike Rusije, u tom kontekstu govorio u smislu kulture.

Narod želi da budemo hrabri poput Isusa u muci

Ono što Ukrajina treba gledati u ovom dramatičnom razdoblju svoje povijesti jest – prema Papinim riječima – primjer Isusa tijekom muke, koji ne postaje žrtva uvreda, mučenja i raspeća, nego svjedoči hrabrost za govoriti istinu, te biti blizu narodu kako se ne bi obeshrabrio. Nije lako – rekao je Papa – to je svetost, ali narod želi da budemo sveti i učitelji tog puta kojemu nas je Isus poučio.

Prije nego što su se na kraju susreta zajednički pomolili Majci Božjoj, papa Franjo je biskupima povjerio da se svakoga dana spomene Ukrajinaca u svojoj molitvi pred slikom Blažene Djevice Marije, koju mu je darovao veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk prije nego što je napustio Buenos Aires – stoji na kraju priopćenja.


Tekst i video: Vatican News - adc; aa

Foto: Cathopic

Radio Marija

10:15 Glazba
10:30 Prigodna emisija - tema: Priče iz Benina - svjedočanstvo volonterke Zrinke; ur. i vod.: Ivan Zaradić
11:15 Glazba
11:35 Vijesti iz Đakovačko-osječke nadbiskupije; ur. i vod.: Martina Kuveždanin

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Njihovi anđeli gledaju lice Očevo (Mt 18,1-5.10)

Upravo šport uči nas da postižemo što veću snagu, što veću brzinu, što veću visinu. Drevno je olimpijsko geslo: jače, brže, više. Natjecanje...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2023
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.