ukrajina mir crkva featured
 
Predsjednik Talijanske biskupske konferencije sudjelovao je na sastanku koji se održava u Rimu do 13. rujna. Spomenuvši se zauzimanja talijanskih biskupija u prihvaćanju, posebno maloljetnika, ponovno je potaknuo da se radi na rješavanju humanitarnog pitanja, posebno za najslabije osobe i za svu djecu koja moraju imati mogućnost vratiti se u Ukrajinu.

Još jedan znak zajedništva s Rimskom Crkvom i Crkvom u Italiji – tako je bolonjski nadbiskup kardinal Matteo Zuppi, predsjednik Talijanske biskupske konferencije, opisao svoje sudjelovanje, kao govornik, na Sinodi Ukrajinske grkokatoličke Crkve koja se održava u Rimu do 13. rujna.

Nakon pozdrava Njegova Blaženstva Svjatoslava Ševčuka, velikoga kijivsko-haličkog nadbiskupa, Kardinal Zuppi je u svom govoru – kako je objavljeno na web stranici Talijanske biskupske konferencije – istaknuo snažnu vezu među Crkvama, zbog velike prisutnosti Ukrajinaca i svećenika u Italiji, koja je ojačala tijekom sukoba, očitujući se u solidarnosti i konkretnoj blizini. Naša je snaga – rekao je kardinal – zajedništvo koje je istodobno hijerarhijsko i sinodsko: okomita dimenzija pomaže osjetiti otvorenost i osjetljivost, a horizontalna potvrditi ih životom i zajednicama.

Svjedočanstvo mučenikā

Podsjećajući na povijest Ukrajinske grkokatoličke Crkve, koju su obogatila svjedočanstva brojnih svećenika mučenika, poput blaženoga Omeljana Kovča, koji je preminuo 1944. godine u koncentracijskom logoru Majdanek, a 2009. je proglašen zaštitnikom svećenika Ukrajinske grkokatoličke Crkve, predsjednik Talijanske biskupske konferencije ponovno je izrazio žalost zbog patnje ukrajinskoga naroda i zbog besmislenosti ratova koji su – kako je rekao – uvijek bratoubilački porazi.

Prihvat talijanskih biskupija

Trebamo raditi na rješavanju humanitarnoga pitanja, posebno što se tiče najslabijih osoba i sve one djece koja se moraju vratiti u Ukrajinu – istaknuo je kardinal te spomenuo napore talijanskih biskupija na području prihvata, posebno maloljetnikā. U kolovozu je 42 ukrajinske djece sa njihovim pratiteljima (ukupno 80 osoba), iz gradova Nikopol i Kryviy Rih u Dnipropetrovskoj oblasti, ugošćeno u biskupijama Senigallia, Ascoli Piceno i Macerata, zahvaljujući raspoloživosti lokalnih Caritasa i zajednica. Ta se inicijativa, koju podupiru Talijanska biskupska konferencija i Apostolska nuncijatura u Ukrajini, nadovezuje na druge projekte u okviru kojih je tijekom ljetnoga razdoblja više od 600 djece i mladih provelo nekoliko tjedna u miru, daleko od rata.

Pravedan i siguran mir

Kardinal Zuppi je potom potaknuo sve da se zauzmu za pravedan i siguran mir. Mir je pobjeda, a ne poniženje neprijatelja koje vodi u buduće neprijateljstvo i nesklonost – rekao je predsjednik Talijanske biskupske konferencije spominjući se riječī kardinala Lubomyra Husara, nekadašnjega velikog kijivsko-haličkog nadbiskupa i – kako je rekao – lika velikoga duhovnog autoriteta: „Prava će konačna pobjeda biti moguća ako se svi budemo ponašali kao ljudi u punom smislu riječi. Sve su druge pobjede samo djelomične ili nestvarne i nikada neće dovesti do istinskoga mira“.

Kardinal Zuppi je na kraju sudionicima Sinode Grkokatoličke Crkve zajamčio molitve Crkvi u Italiji, u skladu sa željom pape Franje da se u listopadu, osobito u svetištima, moli za mir u svijetu i u Ukrajini.


Tekst i video: Vatican News - aa

Foto: Unsplash

Radio Marija

23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
23:20 Glazba
23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.