vatikan plavo unaplash naslovna
 
30. rujna – neposredno prije početka XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode – u Vatikanu će se održati ekumensko molitveno bdijenje kako bi se naglasilo središnje mjesto molitve u sinodskom procesu i istaknuo odnos između sinodalnosti i ekumenizma.

Ekumensko molitveno bdijenje koje će se održati u subotu, 30. rujna – neposredno prije otvaranja XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode – istaknut će dva temeljna aspekta Božjeg naroda: središnje mjesto molitve i važnost dijaloga s drugima kako bismo zajedno napredovali putovima bratstva i jedinstva u Kristu.

Važnost molitve i ekumenizma

Predstavljajući događaj na tiskovnoj konferenciji za medije u Tiskovnom uredu Svete Stolice, sestra Nathalie Becquart, dotajnica Generalnog tajništva Sinode, kazala je da će molitveno bdijenje istaknuti zalaganje za jedinstvo i mir u svijetu, te naglasiti važnost molitve za jedinstvo svih kršćana.

Sestra Becquart također je napomenula da će se papi Franji pridružiti dvanaest predstavnika različitih kršćanskih tradicija, uključujući carigradskog ekumenskog patrijarha Bartolomeja I. i Justina Welbyja, canterburyjskog nadbiskupa. Na događaju će sudjelovati i nekoliko nekatoličkih bratskih izaslanika koji prisustvuju Sinodi.

Slavljenje jedinstva

Mladi će također imati važnu ulogu na ekumenskom molitvenom bdijenju, koje će se odvijati u sklopu skupa pod nazivom „Together“ u Rimu, inicijative nadahnute idejom priora brata Aloisa Zajednice iz Taizéa kako bi se proslavilo već postignuto jedinstvo u Kristu i učinilo ga vidljivim. Inicijativa okuplja oko 3000 mladih koji će predstavljati više od 40 zemalja svijeta. Tijekom molitvenog vikenda predviđena su različita okupljanja, radionice, slavljenja i štovanja.

Na tiskovnoj konferenciji za medije u petak, 8. rujna brat Matthew iz Zajednice iz Taizéa objasnio je da je cilj inicijative „Together“ izraziti stvarnost Sinode o sinodalnosti, posebice uključivanjem mladih. Istaknuo je hodočašće mladih koje je predviđeno da krene od bazilike sv. Ivana Lateranskog u Rimu do Trga svetog Petra gdje bi se okupili na molitvenom bdijenju. Istoga dana, 30. rujna brojna molitvena bdijenja odvijat će se diljem svijeta.

Brat Matthew također je primijetio da su opsežne pripreme i zajedničko okupljanje Božjeg naroda te ekumensko molitveno bdijenje – već primjeri sinodalnosti na djelu.

Sinoda

Prefekt vatikanskog Dikasterija za komunikacije, dr. Paolo Ruffini, kojeg je papa Franjo imenovao predsjednikom Komisije za informiranje XVI. opće redovne skupštine Biskupske sinode, podijelio je pojedinosti o nadolazećoj Općoj skupštini.

Iako detalji programa za Opću skupštinu još nisu finalizirani, dr. Ruffini je opisao glavne nacrte jednomjesečnog skupa, napominjući da će rad sinodske skupštine biti podijeljen u module na temelju teme sinodalnosti, zajedništva, poslanja i sudjelovanja, sa završnim modulom koji će se fokusirati na pripremu sinteze rada.

Sve će se to odraziti u radnoj metodologiji razvijenoj kako bi se članovima Sinode omogućilo da upoznaju i slušaju jedni druge, te se tako osjećaju dijelom jednoga tijela, istaknuo je dr. Ruffini.

Nakon tri tjedna molitve, razmišljanja i obraćenja, objasnio je potom dr. Ruffini, skupština će odobriti sažeti dokument, koji će biti javan, ali koji se neće smatrati konačnim dokumentom. To je zapravo prvo zasjedanje Sinode, dok će se drugo, kako je najavio sam papa Franjo, održati sljedeće godine, rekao je.

„U ovako podijeljenom svijetu doista mnogo računamo na način na koji će komunikacija moći prenijeti ovaj napor zajedništva“, naglasio je, te na kraju potaknuo okupljene novinare: „Učinit ćemo sve što možemo da vam pomognemo“.


Tekst i video: Vatican News – cw; am

Foto: Unsplash

Radio Marija

09:00 Mjesec u fokusu - ur. i vod.: Andrej Paulus
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Zagrebačke nadbiskupije
10:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.