U podnevnom se nagovoru danas, u nedjelju, 17. rujna, papa Franjo osvrnuo na evanđeoski odlomak iz današnje liturgije u kojemu Isus kroz prispodobu govori o beskrajnom Božjem milosrđu. Osjećamo li da nam je Gospodin oprostio i svjedočimo li njegovu ljubav praštajući onomu koji nas je povrijedio? Praštajući, oko sebe sijemo taj inače nemogući „novi život.“


Oprost primljen od Boga, a koji mi trebamo dati bližnjemu, i to ne kao neko neobavezno dobro djelo, nego kao temeljno ponašanje da bismo se mogli zvati kršćanima. To je bila glavna misao današnjega nedjeljnog nagovora pape Franje.

Do sedamdeset puta sedam

Sveti se Otac osvrnuo na odlomak iz Evanđelja po Mateju koji opisuje dijalog između Petra i Isusa, kada učenik pita Učitelja koliko puta treba oprostiti svom bratu te kaže: Do sedam puta? Papa je istaknuo Petrovu velikodušnost, ali odgovor koji dobiva ide mnogo dalje: „Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam“, kaže mu Isus.

Odnosno, kaže mu da kad se oprašta ne kalkulira se, da je dobro oprostiti sve i uvijek! Upravo kao što Bog čini s nama, i kao što su pozvani činiti oni koji dijele Božji oprost: valja uvijek oprostiti. To stalno govorim svećenicima i ispovjednicima: uvijek opraštajte kao što Bog oprašta.

papa angelus cathopic featured

Bog prašta preko svake mjere

Papa je potom sažeo prispodobu koju je ispričao Isus, a u kojoj se samilost kralja, kojemu sluga mora vratiti golemu svotu, suprotstavlja ponašanju tog istog sluge prema sebi jednakom koji prema njemu ima mnogo manji dug. Kralj oprašta taj iznos prvom sluzi, dok on svojega druga daje baciti u tamnicu. Nemojmo zaboraviti kakav je Božji način. Bog je blizak, suosjećajan i nježan, to je Božji način postojanja – dodao je Papa te istaknuo:

Isusova je poruka jasna: Bog oprašta na neizmjeran način, preko svake mjere. On je takav, djeluje iz ljubavi i besplatnosti. Boga se ne može kupiti, Bog je besplatan, sve je besplatnost. Ne možemo mu se odužiti, ali kada opraštamo bratu ili sestri, oponašamo ga. Opraštanje stoga nije dobro djelo koje se može učiniti ili ne učiniti: ono je temeljni uvjet za one koji su kršćani.

Oprost – izvor nade i mira

Napomenuvši da opraštanje karakterizira kršćanina jer je svatko od nas onaj ili ona kojemu, odnosno kojoj je oprošteno, rimski je biskup istaknuo da je Božje milosrđe beskrajno i nedostižno, ali opraštajući jedni drugima možemo svjedočiti njegovu ljubav i širiti ju oko sebe:

Bez opraštanja, naime, nema nade; bez oprosta nema mira. Oprost je kisik koji pročišćava zrak zagađen mržnjom, on je protuotrov koji liječi otrove ogorčenosti, on je način da se ublaži ljutnja i izliječe mnoge bolesti srca koje onečišćuju društvo.

Oprost i nama čini dobro

Na kraju je papa Franjo potaknuo vjernike da si postave nekoliko pitanja. Vjerujem li da sam od Boga primio dar neizmjernog oprosta? Osjećam li radost spoznaje da je On uvijek spreman oprostiti mi kada padnem, čak i kada drugi to ne čine, pa i kada ni sam sebi ne mogu oprostiti? Vjerujem li da On oprašta? Znam li oprostiti onima koji su me povrijedili? Potom je u vezi s tim predložio "malu vježbu":

Pokušajmo sada svatko od nas misliti na osobu koja nas je povrijedila, neka svatko misli na jednu osobu, i molimo Gospodina za snagu da joj oprostimo. I oprostimo toj osobi iz ljubavi prema Gospodinu: braćo i sestre, to će biti dobro za nas, vratit će mir u naše srce.


Tekst i video: Vatican News - am; aa

Foto: Cathopic

Radio Marija

22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u lipnju - III. dan

3. DAN CRKVA SE DALJE UREĐUJE To su bili dani neiskazane sreće. Svi misionari 24. Parganasa bili su prisutni. Došli su zajedno s preuzvišenim...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2019
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.