1 21 Presica Caritasa 08

Caritas Dubrovačke biskupije uz nadolazeći Dan biskupijskog Caritasa predstavio je u utorak 21. rujna na konferenciji za medije održanoj u prostorima Caritasa svoj rad u ovoj kalendarskoj godini s naglascima na novim projektima koje su započeli ili ostvarili, te je upoznao javnost s programom proslave Dana Caritasa Dubrovačke biskupije. Na presici su govorili: Sanja Šanje, ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije, Tereza Buconić, socijalna radnica i voditeljica projekata u Caritasu Dubrovačke biskupije i don Hrvoje Katušić, delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije. Moderatorica presice bila je Marija Đurović, zamjenica ravnateljice Caritasa Dubrovačke biskupije.

Ravnateljica Šanje napomenula je kako Caritas Dubrovačke biskupije ove godine obilježava 31. godinu rada. Caritas je pružatelj socijalnih i karitativnih odnosno humanitarnih usluga, kazala je istaknuvši kako je među tim uslugama najznačajnija tzv. socijalna košarica. U popisu korisnika biskupijski Caritas ima oko 1100 korisnika različitih pomoći, a mjesečno socijalnu košaricu koristi oko 750 korisnika.

Ravnateljica je navela i neke statističke podatke koji jasno pokazuju kako se sve pomagalo onima kojima je pomoć potrebna. U prvih devet mjeseci ove godine Caritas Dubrovačke biskupije podijelio je 5830 paketa hrane, 1513 paketa s higijenskim proizvodima. Kroz projekt Posudionice medicinskih pomagala je do sada ukupno prošlo 1682 osoba, a ove godine 159 novih. Caritas također pruža pomoć u odjeći i obući, te je ravnateljica spomenula one skupine koje najviše to koriste. Ove godine na taj način pomoglo se oko 300 obitelji. Obiteljsko savjetovalište pružilo je 978 savjetovanja, stipendirana je 21 osoba a jednu od tih stipendija pruža i dalje bivši stipendist Caritasa.

Caritas Dubrovačke biskupije kroz sve ove programe pomaže potrebitima na području Dubrovačke biskupije, kazao je ravnateljica, ali pomaže i drugim biskupijama. Prepoznatljiva akcija tog tipa je „Podijelimo radost Božića“. Biskupijski Caritas također pomaže svake druge godine misijama, većinom to bude neka zemlja na području Afrike koja u tom trenutku bude najpotrebnija. Do sada se ta vrsta pomoći usmjeravala na školovanje djece i mladih u nekim zemljama.

„Većinu tih akcija ne bismo mogli napraviti bez volontera. Na dnevnoj bazi u biskupijskom Caritasu djeluje desetak volontera, a godišnje ih se izmjeni oko šezdeset“, kazala je ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije. Objasnila je i način na koji biskupijski Caritas prikuplja sredstva odnosno da se prijavljuje na razne natječaje europskih fondova, Grada Dubrovnika, županije a ove godine i kod UNIQA osiguranja. Zaključila je kako biskupijski Caritas od same Biskupije dobiva oko 58% prihoda, 22% od EU fondova, 17% od raznih donacija i 3% od lokalne zajednice.

Socijalna radnica Buconić je predstavila novosti koje je ove godine biskupijski Caritas pokrenuo, a to su: društvene mreže, postavljanje donacijskih kutija, promo materijali, dobrotvorno prikupljanje sredstava i mrežna stranica.

Većom aktivnošću na društvenim mrežama željeli smo približiti djelovanje Caritasa svim našim sugrađanima, svima nama koji činimo Caritas koji je djelotvorna ljubav, kazala je Buconić. Svaki dan objavljujemo različite priče, potrebe za korisnike i razne aktivnosti. Istaknula je objave srijedom s nekim citatom o Ljubavi, a četvrtkom predstavljaju volontere bez kojih sve ovo ne bi moglo funkcionirati.

Govoreći o donacijskim kutijama kazala je kako su prve postavljene u zračnu luku čime se krenulo u novi oblik prikupljanja donacija s obzirom na rastuće potrebe i nove korisnike. Velike donacijske kutije su postavljene i na neka druga mjesta, kazale je i nabrojala koja su to mjesta te zahvalila poslovnim subjektima koji su prepoznali tu njihovu aktivnost.

 21 Presica Caritasa 09

Promo materijali s raznim poticajnim mislima o Ljubavi napravljeni su na bilježnicama i platnenim torbama i dijele se u raznim prigodama.

Caritas se uključio i na platformu za donacije, koja je besplatna za sve udruge i neprofitne organizacije na području Hrvatske, a nosi naziv „Učini pravu stvar“. Svaki pojedinac može postaviti izazov za neki cilj, postaviti iznos koji će se prikupljati i objaviti do kad taj izazov traje. Prvi izazov Caritasa Dubrovačke biskupije je postavio Mihovil Španja, a prikuplja se novac za električna kolica za jednog mladog sugrađanina.

Na kraju je Buconić predstavila i mrežnu stranicu Caritasa Dubrovačke biskupije koja se nalazi na adresi: caritas.db.hr.

Generalni vikar Katušić podsjetio je kako početak Caritasa zapravo počinje Isusovim riječima: Što god učiniste jednom od ovih najmanjih meni učiniste. A najmanji nisu oni najmlađi nego oni najpotrebniji, te od tog trenutka Crkva stalno ima osjetljivost i brigu o njima. U Dubrovačkoj biskupiji Caritas institucionalno organizirano djeluje od stvaranje moderne hrvatske države, u početku, u ratnom periodu sve je to bilo jako intenzivno, kasnije malo mirnije djelovanje. Prije desetak godina Caritas počinje djelovati što organiziranije, zapošljavaju se prve dvije osobe u biskupijskom Caritas i pronađen je bio prostor za djelovanje.

Nakon deset godina nalazimo se u ovim velikim prostorima koje Caritas koristi i trenutno ima jedanaest zaposlenika, kazao je vikar Katušić te naglasio: „To pokazuje koliko je Crkvi zaista stalo do tog djelovanja. To spada u samo srce njenog poslanja.“ Više je načina djelovanja kao i načina pomoći. Caritas je mjesto umrežavanja ljubavi različitih ljudi. Uz Biskupiju koja stoji iza Caritasa tu su i razne vrste pomoći sugrađana. Caritas posebno pronalazi one kojima sustav ne može pomoći, objasnio je Katušić i naveo neke primjere.

Objavio je da je Caritas Dubrovačke biskupije i ove godine otvorio Natječaj za dodjelu stipendija studentima slabijeg imovnog stanja za akademsku godinu 2021./2022, te uputio zainteresirane da sve detalje oko toga mogu pronaći na mrežnim stranicama Caritasa Dubrovačke biskupije.

Zahvaljujući medijima na dolasku i redovitom praćenju aktivnosti zamjenica ravnateljice Đurović je najavila kako će na sam Dan Caritas u petak, 24. rujna od 8 do 18 sati u Caritasu biti Dan otvorenih vrata te da svi mogu doći i vidjeti što sve Caritas radi. U nedjelju, 26. rujna misnim slavljem u 18 sati u dubrovačkoj katedrali će se Bogu zahvaliti na svemu, a misu će predslaviti predsjednik Caritasa Dubrovačke biskupije don Ante Burić. Nakon toga će biti otvorena humanitarna izložba korisnice Caritasa koja je akademska slikarice te će biti i priređeno i jedno iznenađenje za sve.

Tekst i foto: Angelina Tadić, Dubrovačka biskupija

 

Radio Marija

21:01 Snaga Hrvatske - tema Uhićenje virovitičke trojice i dodjela Velike zlatne plakete „Da se ne zaboravi“ Antunu Habijancu; gost; Antun Habijanac; ur. i vod.: Božidar Biondić
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.