IMG 7402 001

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u utorak, 21. lipnja 2022. godine pobjednike nadbiskupijske razine natjecanja iz vjeronauka u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29A. Učenike i njihove mentore te članove Državnog povjerenstva koje održava i nadbiskupijsku razinu natjecanja (Anita Vranić, dr. sc. Gordana Barudžija, Tomislav Krušlin i Sanja Plevko), kao i ukupni poredak u natjecanju predstavila je i sve okupljene pozdravila prof. dr. sc. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi.

Susretu s Kardinalom nazočile su pobjedničke ekipe: OŠ Dragutina Tadijanovića u Zagrebu koju čine Mila Babić, Karla Herceg, Marijana Raković i Timea Rovis, s mentorom Plamenkom Nosićem; OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice koju predstavljaju učenici Petra Cerjak, Laura Horvat, Mihael Blažević, Tia Stojaković i njihova mentorica Nataša Čurić; OŠ Pantovčak iz Zagreba u sastavu Pavao Bago, Natalija Deriš, Mirta Nikolić, Bianka Saridžić s mentoricom s. Monikom Brčić (u pratnji župnika vlč. Vladimira Kerečenija); I. gimnazija u Zagrebu s ekipom koju čine Anja Makek, Marta Predrijevac, Marta Rimac, Tia Turčin i mentorica Barbara Kačar (u pratnji ravnateljice škole gđe Dunje Marušić Brezetić); XV. gimnazija iz Zagreba s predstavnicima - Pia Blaić, Jelena Ćepulić Polgar, Filip Kadić, Terezija Šarec i mentor Velimir Mandić te III. gimnazija u Zagrebu čiju ekipu čine David Kvesić, Luka Zadrić, Bože Zelić i Dominik Novosel sa svojim mentorom Stjepanom Pavekom.

IMG 7362 001

Predstojnica Ureda za vjeronauk u školi predstavila je poredak ekipa na nadbiskupijskom natjecanju, ali je posebno čestitala i državnim pobjednicima koji su na državnoj razini osvojili prva mjesta: OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice i XV. gimnaziji iz Zagreba. Istaknula je lijepa iskustva učenika i njihovih mentora s natjecanja na kojem su produbljivali znanje o sv. Ignaciju Loyolskom i Družbi Isusovoj o 500. obljetnici obraćenja sv. Ignacija i 400. obljetnici njegove kanonizacije te je najavila i natjecanje za sljedeću godinu, čiji je autor građe vjeroučitelj Tomislav Krušlin. 

Obraćajući se okupljenim vjeroučenicima i njihovim mentorima, Kardinal je uputio čestitku na ostvarenjima i zalaganju koje su pokazali u učenju vjeronaučnih sadržaja. "Važno je ljubiti svoje vrijeme – i za svakoga je njegovo vrijeme najbolje vrijeme“, poručio je Kardinal. Istaknuo je da je život lijep i da se oko njega vrijedi truditi te im zaželio da se uvijek opredjeljuju za dobro kako bi od svog života učinili nešto dobro i veliko: „Život je lijep kad se daje i kad se stvara. Radujte se vremenu u kojem živite“.

Kao primjer istaknuo im je sv. Ignacija o kojem su učili kroz građu za natjecanje: "I sam je Ignacije u nekom trenutku svog života išao okolnim putem, ali je od života tražio uvijek više. To nešto više i bolje za kojim je žudio našao je u Isusu Kristu. To možemo naći i danas, unatoč svim nedaćama koje su nas u skorijoj povijesti pogodile".

IMG 7282 001

Budući da je susret natjecatelja i Kardinala upriličen na posljednji dan školske godine, odnosno na prvi dan ljeta i ljetnih praznika, Kardinal je učenicima poručio da uz dobar odmor ne zaborave i na dobru knjigu, kao i na mogućnost da nezdravim izazovima odlučno kažu "ne", jer kao ljudi obdareni razumom uvijek možemo odabirati ono što je za nas i za naše bližnje bolje.

Kardinal je svima podijelio i prigodne darove – knjigu Krist vas zove. Poruke mladima, u izdanju Glasa Koncila, kojoj je kardinal Josip Bozanić i autor, te krunicu i čokoladu. Nakon zajedničkog fotografiranja veselo društvo se razišlo – netko je pošao za svojim radnim obvezama, a netko proslaviti posljednji dan ovogodišnje nastave.

Izvor: zg-nadbiskupija

Radio Marija

02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu – Alexander Schmemann: Za život svijeta
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Povjerenje Knjiga Izlaska (usp. Izl 16, 1-18) govori o problemima koje je Mojsije doživljavao na putu iz Egipta. Ubrzo su ožednjeli, ogladnjeli,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2024
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.