mlada misa Prelcec 1

VALPOVO (TU) – Pod geslom „Bog je ljubav“, iz Prve Ivanove poslanice, vlč. Bernard Prelčec, mladomisnik Đakovačko-osječke nadbiskupije, proslavio je u nedjelju 3. srpnja 2022. u župnoj crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu svoju Mladu misu.

Slavlje je započelo u roditeljskoj kući mladomisnika pozdravom župnika Zvonka Mraka te roditeljskim blagoslovom. Procesija se kretala od roditeljskog doma do župne crkve, gdje je mnoštvo vjernika dočekalo mladomisnika u svečanom i radosnom ozračju. Združeni zborovi Župe Valpovo svojim sudjelovanjem uveličali su ovaj svečani događaj.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi župnika Mraka, svečanu nedjeljnu euharistiju predvodio je mladomisnik Bernard, a u koncelebraciji su bila četvorica ovogodišnjih mladomisnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, svećenici Valpovačkog dekanata te svećenici gosti, propovijedao je fra Anto Gavranović, OP, gvardijan dominikanskog samostana Sv. Križa u Gružu.

mlada misa Prelcec 2 1

Na početku propovijedi fra Anto je citirao riječi sv. Bernarda: „Ono što volimo, na to ćemo nalikovat“ te definirao put kojim je krenuo mladomisnik Bernard kroz dvije odrednice: poziv i poslanje. Također je naviješteno nedjeljno Evanđelje u kojem Isus izabire i šalje sedamdeset i dvojicu svojih učenika. „Šalje ih na put, na stazu punu nepredvidivih trenutaka na kojem nema garancije. Uza to, poslani su bez ičega. Ogoljeni od svih ljudskih potreba i sigurnosti, oslonjeni na Božju providnost. Isus ne samo da želi od svojih učenika da ga slijede, već želi da i oni aktivno sudjeluju u izgradnji Božjeg Kraljevstva, i to na isti način na koji ga i on gradi. Pri tom im daje konkretne upute o tome što trebaju učiniti i kako se ponašati. Njihovo je poslanje liječiti bolesne i naviještati da im je kraljevstvo Božje vrlo blizu. Trebaju odmah krenuti i putovati neopterećeno – bez torbice, naprtnjače ili sandala. Ne smiju nikoga pozdravljati na cesti i trebaju uzvratiti na gostoprimstvo onih koji ih prihvate. Iznad svega, oni trebaju biti mirotvorci, čak i ako naiđu na neprijateljstvo onih kojima dolaze, to ih ne smije uznemiriti. Mir je ono što Kristov učenik nosi i donosi drugima“, istaknuo je među ostalim propovjednik.

mlada misa Prelcec 3

Nadalje je naglasio kako je tema mira ključna u Isusovom životu i službi. „Kraljevstvo Božje i njegov mir bili su središnja briga Isusova života i javnog djelovanja. Mir Božjeg Kraljevstva plod je Božjeg duha koji djeluje u nama, rezultat njegove brige za svoj narod i njegov svijet od davnina. Premda se čini kako svijet nikada nije u potpunom miru, promicanje mira u samoj je srži kršćanskog poslanja. Poput prvih Isusovih učenika, i mi, današnji kršćani, pozvani smo i poslani u svijet da budemo veleposlanici mira. U svijetu koji je neprestano razdiran suparništvom, imamo izazovno poslanje biti živi znakovi ljubavi, izraženi u dobroti prema svima, koji mogu premostiti podjele i zacijeliti rane“, posvijestio je fra Anto.

Obraćajući se mladomisniku Bernardu, njegovo mladomisničko geslo „Bog je ljubav“ obrazložio je kroz spoznaju da bez Boga ništa ‘ne ide’. „Ako iz života izbacimo Boga, onda neće biti ni ljubavi ni mira. Ti ćeš, slaveći i dijeleći sakramente, donijeti Krista mnogima, poput učenika iz današnjeg evanđelja koji su odaslani po cijelom svijetu“, rekao je propovjednik. Na kraju propovijedi zaželio je mladomisniku da se, poput njegovog sveca zaštitnika, sv. Bernarda, i po njegovim rukama događaju čudesa dok bude lomio kruh na oltaru ili podjeljivao odrješenje u sakramentu ispovijedi, kao i čudesa u miru koji bude donosio ljudima. Ali je isto tako naglasio i teret križa koji mora nositi, rekavši kako je sve to put kojim je krenuo i poslanje koje mu je Krist povjerio.

mlada misa Prelcec 4

Propovijed je završio stihovima hrvatskog pjesnika Ratka Zvrka iz njegove pjesme Tvoja staza s porukom da put kojeg je odlučio slijediti bude Isus Krist, kojega će donositi ljudima ovoga naraštaja za vječno spasenje.

Na kraju mise mladomisnik Bernard zahvalio je svima koji su dio njegovog života i koji su uvelike utjecali na odabir svećeničkog poziva: roditeljima, obitelji i prijateljima, svećenicima, župniku Zvonku Mraku i župnom kapelanu Luki Ćosiću, župnom zboru koji vodi s. Danijela Škoro te gradu Valpovu te župljanima koji su pokazali veliko zajedništvo u pripremi mladomisničkog slavlja.

mlada misa Prelcec 5

Mladomisničkom slavlju prethodila je trodnevnica. Prvi dan trodnevnice predvodio je vlč. Stjepan Šumanovac, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Sikirevcima, a euharistijsko slavlje animirao je zbor „Santo“ iz Đakova. Vlč. Ivan Živić, župnik Župe sv. Jakova u Gunji predvodio je euharistijsko slavlje drugog dana trodnevnice, dok je treći dan predvodio preč. Željko Šimić, župnik Župe sv. Mihaela Arkanđela u Drenovcima i dekan Drenovačkog dekanata.

mlada misa Prelcec 6

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

23:20 Glazba
23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.