220915 PosvetiloPavlakovicDubovcaki 2

Župa BDM Snježne, odnosno Nacionalno svetište svetog Josipa na Dubovcu, 15. rujna slavilo je obljetnicu posvete. Naime, 15. rujna 1974. godine, prije 48 godina, kardinal Franjo Šeper, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, posvetio je novoizgrađenu crkvu na Dubovcu. Na spomenuti dan, 15. rujna, kroz protekle godine okupljaju se župljani Dubovačke župe. Unatrag dvije godine, zbog pandemije koronavirusa, nije se održao tradicionalni godišnji susret Dubovčaka, poznat pod imenom Dubovčaki 50+. No, ove godine tradicija je nastavljena tako što su se sudionici pridružili slavlju svoje župe.

220915 PavlakovcDubovac 2

U uvodu u svetu misu zahvalnicu o posveti dubovačke crkve govorila je župljanka Dubravka Beljan: "Za vrijeme župnika mons. Marijana Radanovića 1974. godine sagrađena je crkva sv. Josipa koju je 1987. biskupska konferencija proglasila Nacionalnim svetištem sv. Josipa. U nedjelju 15. rujna 1974. crkvu je posvetio kardinal Franjo Šeper, prefekt Kongregacije za nauk vjere. Nazočili su brojni biskupi, svećenici i dakako župljani. Bilo je to najveće katoličko okupljanje u Karlovcu nakon 1945. godine", kazala je Beljan dodavši: "O Božiću je u crkvu postavljen kip sv. Josipa. Gradnja crkve počela je nakanom da služi potrebama dubovačke župe. No tijekom gradnje, a pogotovo kad je ona već bila uglavnom završena, čuli su se glasovi i prijedlozi za osnivanjem svetišta pa su upućene i službene molbe svećenika izvan Zagrebačke nadbiskupije da crkva bude proglašena nacionalnim svetištem. Uvaživši te molbe naša je Biskupska konferencija donijela u Zagrebu zaključak 15. travnja 1987. da crkva svetog Josipa u Karlovcu-Dubovcu postane Nacionalno svetište svetog Josipa Crkve u Hrvata. Učinjeno je to sa željom da se stoljetno štovanje sv. Josipa u našem narodu produbi, proširi i učvrsti. Ujedno je to iskaz pobožnosti, poštovanja i ljubavi prema sv. Josipu.

Misno slavlje predvodio je Dubovčak preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, a koncelebrirali su karlovački dekan preč. Dražen Karačić, umirovljeni svećenik mons. Ferdinand Vražić i domaći župnik i rektor Svetišta mons. Antun Sente ml.

220915 PavlakovcDubovac 3


Preč. Matija Pavlaković u na početku misnog slavlja u prigodi 48. obljetnice posvete ove velebne crkve kazao je: "Što znači slaviti dan posvete crkve? To je zapravo slavlje samoga Isusa Krista koji je glava Crkve, a mi Njegovi udovi. To je slavlje Njegove otajstvene nazočnosti među nama. I nema ljepšeg trenutka od ovoga sada da, zahvaljujući ideji našega župnika mons. Antuna, prestankom pandemije koronavirusa upravo Dubovčaki 50+, njihov ženski i muški ogranak, ovdje imaju iznova svoje 11. tradicionalno okupljanje slaveći tako važan spomen iz naše karlovačke i dubovačke povijesti, a ujedno sebe i sve svoje mile i drage preporučuju svetom Josipu i Gospi Žalosnoj koju danas na osobit način častimo."

220915 PosvetiloPavlakovicDubovcaki 19


Preč. Matija Pavlaković je zaključio: "Predivno je kada možemo biti jedni s drugima, kao potpora i kao dar. U ovakvim slavljima lakše vidimo što je i tko je u životu važan; vidimo bolje putove kojima nas Bog vodi; vidimo i svoje slabosti i grijehe. I znamo da nam je potrebno Božje oproštenje."

Homiliju je izrekao rektor Nacionalnog svetišta i dubovački župnik mons. Antun Sente ml. prisjetivši se pritom svećenika mons. Marijana Radanovića, graditelja Svetišta sv. Josipa i dugogodišnjeg župnika župe Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu, koji je u Karlovac došao 1955. te bio dubovački župnik gotovo 60 godina, do 1999. kada je otišao u mirovinu, a preminuo je 2014. godine.

"Tijekom cijele godine, a osobito na Josipove blagdane i svetkovine, u Josipovo svetište na Dubovac dolazi puno hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske. Zahvaljujući ovoj crkvi Dubovac je postao središte svijeta jer su odavde putem televizije prenošene sve mise za vrijeme pandemije. Ne možemo bolje iskoristiti vrijeme nego sada, vjera Dubovčaka ne može se ugasiti. Ovo je naša crkva, ali i nacionalno svetište u Hrvata. Mi svećenici dolazimo i odlazimo, a vi i vaša župa ostajete ovdje. I danas ste se vi moji župljani okupili u velikom broju. Po prvi put su se na Dan naše župe ovdje u Nacionalnom svetištu okupile Dubovčakinje i Dubovčaki iz zajednice Dubovčaki 50+ (pedeset godina život). Htio bih da ti susreti postanu tradicija", kazao je okupljenim župljanima mons. Sente.


U ime Dubovčakinja i Dubovčaka Sonja Jagečić i Želimir Feitl zahvalili su se mons. Senteu na inicijativi ponovnog okupljanja Dubovčaka pozvavši sve koji se osjećaju Dubovčakima, ma gdje bili, da im se pridruže i na godinu jer će odsad njihovo tradicionalno okupljanje biti u sklopu proslave posvete dubovačke crkve kao Dan dubovačke župe - Dan Dubovčaka.


Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi Župnog zbora "Sveti Josip" pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, uz orguljašku pratnju mo. Krešimira Klarića.

Nakon misnog slavlja organizirano je druženje u dvorištu Svetišta, koje je za ovu prigodu posebno umjetnički osmislio Boris Lemaić, aranžer florist, a mons. Antun Sente ml. zajedno s članovima obiteljske zajednice počastio je sve sudionike.

Marijan Bakić
FOTO: Denis Stošić

Radio Marija

02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu – Alexander Schmemann: Za život svijeta
04:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Ljubav nije ljubljena" - korizmeno razmatranje s. Lidije Bernardice Matijević

Povjerenje Knjiga Izlaska (usp. Izl 16, 1-18) govori o problemima koje je Mojsije doživljavao na putu iz Egipta. Ubrzo su ožednjeli, ogladnjeli,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.