230316 KLK presica nasl 1200x675

Program manifestacije „Kršćansko lice kulture 2023.“ koju organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije predstavljen je u četvrtak 16. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Manifestaciju su predstavili: predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Marijeta Radić, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slobodan Begić i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Predsjednica Vijeća Radić podsjetila je kako se manifestacija pod nazivom “Kršćansko lice kulture” u Dubrovačkoj biskupiji održava četvrti put te dodala kako je ove godine organizira novi sastav biskupijskog Vijeća za kulturu i znanost. Izrazila je nadu kako će se po završetku manifestacije moći složiti da su obavili jednako dobar postao kao i prethodni sazivi Vijeća.

Manifestacija se održava se od nedjelje 19. ožujka do petka 31. ožujka te donosi osam različitih i zanimljivih kulturnih događaja. Događanja čine jedna izložba, tri koncerta, jedno predavanje, jedno predstavljanje knjige i tradicionalna pobožnost na Srđu. U programu manifestacije sudjeluje i Srpska pravoslavna crkva te se tako nastavlja njegovati ekumenski dijalog kojemu se u današnjim vremenima i te kako teži, a služi upoznavanju i boljem upoznavanju dviju kršćanskih zajednica, kazala je Radić. Zatim je pojedinačno predstavila sve programe. Manifestacija će biti otvorena u nedjelju 19. ožujka u 19 sati u klaustru dominikanskog samostana izložbom „Mysterium crucis“ odnosno križni put u djelima suvremenih dubrovačkih umjetnika koju koordinira akademska umjetnica dr. sc. Iris Lobaš Kukavičić.

Posljednjeg dana ovogodišnje manifestacije 31. ožujka u 20 sati u crkvi Male braće održat će se veličanstveni Verdijev „Requiem“ kojeg će izvesti impozantan broj glazbenika o čemu je govorio ravnatelj DSO-a Begić. Program izvode Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor „Pro musica“ iz Mostara, a dirigira Norman Widjaja.

Ravnatelj Begić je uvodno kazao kako DSO uvijek u svom koncertnom programu prati bitne katoličke blagdane. Nastalo je 1925. godine, a prvi koncert im je bio upravo Uskrsni koncert.

Ovo Verdijevo djelo izvest će 160 glazbenika uz 4 solista i dirigenta, istaknuo je ravnatelj Begić te dodao kako su tako veliki međunarodni projekti rijetkost u Dubrovniku. Pod vodstvom don Dragana Filipovića uz orkestar će nastupiti zbor „Pro musica“ koji se već u par navrata dokazao svojom izvedbom, kvalitetom pjevanja i pristupom. Pozvao je sve koji mogu da dođu i sudjeluju u toj moći glazbe u franjevačkoj crkvi koja će svojom izvrsnom akustikom sve zaokružiti u jednu cjelinu i omogućiti vrhunski doživljaj. Sve ono što je Verdi kao skladatelj opera nosio u sebi unio je u requiem odnosno ovo djelo je u zvučnom smislu jako obilato skladano.

Biskup Glasnović je progovorio o značenju samog naziva manifestacije „Kršćansko lice kulture! te istaknuo kako ovom manifestacijom „želimo oplemeniti jedni druge“. Naveo je misao sv. Ivana Pavla II., koji je prije dvadeset godina pohodio Hrvatsku i Dubrovnik, koji je rekao kako vjera nije prava ako ne postaje kultura. Zato je jako važno da vjera bude dobro prihvaćena, dobro osmišljena i dobro življena, to je onda kultura i ono najljepše. Ono što nadilazi sve kulture je čovjek i njegova narav, nastavio je biskup. Ta narav nema drugo lice od osim onoga što se na konkretan način ostvaruje u kulturi, zaključio je.

Biskup je također pojasnio kako je manifestacija „Kršćansko lice kulture“ imala i svoju prethodnicu, manifestaciju „Dani kršćanske kulture“ koja je trajala od 2005. godine. Na kraju je uputio poziv svima da dođu i u bogatom programu pronađu nešto za sebe i svoju dušu, da se oplemene. Također i da pozovu druge, da vjera postane kultura i da jedni druge obogaćuju.

 

Program manifestacije „Kršćansko lice kulture 2023.“

Nedjelja 19. ožujka u 19 sati – Izložba „Mysterium crucis“ priređuje se u klaustru dominikanskog samostana uz otvaranje manifestacije.

Utorak 21. ožujka u 19 sati – Predavanje „Paradoks uzajamnog podvrgavanja“ u dvorani Ivana Pavla II. u samostan sv. Klare u Dubrovniku održat će dubrovački paroh o. Vladan Perišić.

Četvrtak 23. ožujka u 19.30 sati – Na koncertu u crkvi sv. Blagovještenja nastupit će zbor „Sv. Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ koji djeluje pri sabornom hramu (konkatedrali) sv. Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju. Dirigentica je Jovana Marić.

Petak 24. ožujka od 18 do 22 sata – Noć crkvenih muzeja sa stručnim vođenjima i predavanjima obuhvaća obilazak muzeja i klaustra franjevačkog i dominikanskog samostana, Moćnika katedrale i Biskupsku palaču.

Subota 25. ožujka u 20 sati – Koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova Dubrovačke biskupije održat će se u crkvi Male braće. Nastupit će klape: Amfora, Atlant, Kaše, Oštro, Subrenum i Vežilice te zborovi: Ansambl župe sv. Mihajla, Mješoviti katedralni zbor, Mješoviti zbor Blasius, Mješoviti zbor župe Presvetoga Spasitelja – Mokošica, Mješoviti zbor župe sv. Nikole Cavtat, Mješoviti zbor župe Sv. Obitelji – Nova Mokošica i Zbor srednje glazbene škole Luke Sorkočevića. Glazbeni program priredio je Krešimir Magdić.

Nedjelja 26. ožujka u 14 sati – Korizmeni križni put padinama Srđa predvodi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Ponedjeljak 27. ožujka u 19 sati – Predstavljanje knjige „Vjera, umjetnost i kultura u susretu“ autora prof. dr. sc. Ivice Žižića i doc. dr. sc. Hrvoja Kalema održat će se u dvorani Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare. Predstavljač je izv. prof. dr. sc. Boris Vulić.

Petak 31. ožujka u 20 sati – Koncert i zatvaranje manifestacije održat će se u crkvi Male braće. Čuveni Verdijev „Requiem“ izvest će Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor „Pro musica“ iz Mostara. Dirigent je Norman Widjaja.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Tekst i foto: Angelina Tadić

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.