Immaculate Heart of Mary web

Pobožnost pet prvih subota na čast Bezgrešnom Srcu Marijinu

Pobožnost pet subota daje zadovoljštinu za pet oblika uvreda i psovki koji se nanose Bezgrešnom Srcu Marijinu: psovke protiv Bezgrješnog začeća, psovke protiv njezinog Djevičanstva, psovke protiv Božanskog majčinstva i odbijanje da je se prizna za Majku svih ljudi; javni pokušaji usađivanja u srca djece ravnodušnost, prijezir i konačno mržnju prema ovoj Bezgrješnoj majci i direktno vrijeđanje Srca Marijina na Njenim svetim slikama.

Ova pobožnost sastoji se u tome, da se onog dana vjernici:

1. ispovjede i pričeste;
2. izmole jedno otajstvo svete Krunice;
3. razmatraju četvrt sata o otajstvima svete Krunice;
4. da imaju nakanu dati zadovoljštinu Bezgrješnom Srcu.


Sveta je Djevica kazala časnoj sestri Luciji od Isusa ovo:

“Gledaj kćeri moja, moje Srce probodeno trnjem što ga ljudi zabadaju svaki čas svojim psovkama i nezahvalnostima. Nastoj barem ti da me utješiš te poruči ljudima moje obećanje da ću pribaviti na času smrti sve milosti potrebne za vječno spasenje svima onim koji se budu kroz pet prvih subota u mjesecu redom ispovjedili, koji se pričeste, izmole krunicu i proborave sa mnom četvrt sata, razmatrajući o petnaest otajstava svete krunice, s nakanom da mi dadu zadovoljštinu”.

Tko obavlja ovu pobožnost može dobiti potpuni oprost. Zanimljivo je da je sv. otac Papa Pio X. 13. lipnja 1912. potpisao odredbu kojom je potaknuo vjernike da u duhu zadovoljštine, za mrske psovke protiv Marijina uzvišenog Imena i Njezina dostojanstva pristupe svetoj ispovijedi i svetoj pričesti svake prve subote u mjesecu.

Onima, koji budu osim toga vršili djela kojima će posebno častiti Mariju i koji budu molili na nakane sv. Oca, Papa je podijelio potpuni oprost, koji se može namijeniti i dušama u čistilištu. Blažena Djevica je u Fatimi potvrdila dakle izbor i odluku Namjesnika Njezina sina na zemlji, samo je potanje odredila koja se dobra djela moraju vršiti. I to je učinila pet godina kasnije (13. lipnja 1917.), za drugog ukazanja.


Kako obavljati razmatranje

(Napomena: Za razmatranje odabrati ono otajstvo krunice koje molimo.)

U razmatranju tri su stvari važne: predmet, čuvstva i odluke. Predmet razrađujemo pomoću razuma, sjećanja i mašte; zatim ga primjenjujemo na sebe da stvorimo koju korisnu odluku. Prihvaćanju odluke mnogo koriste čuvstva, koja su kao krila koja olakšavaju dizanje naše duše k Bogu. Kad razmatramo događaje iz života Isusa, Marije, ili svetaca, zgodno je uživjeti se u čuvstva koja su te svete osobe imale – ili mogle imati – te zajedno s njima radovati se, žaliti, mrziti grijeh, slaviti Boga, moliti. To sve činimo i kod prve i kod ostalih točaka razmatranja. Iza svake točke treba naime zastati i sabrati se.

Dobro je započeti razmatranje molitvom, kojom se stavljamo u Božju prisutnost, i zaključiti je također molitvom. Nema pravoga kršćanskog života bez dnevnog razmatranja.

Molitva prije razmatranja

Tvrdo vjerujem, da se ovdje nalazim pred Tobom, Stvoritelju moj, Gospodaru moj, Bože moj, neizmjerno Veličanstvo, neizmjerna dobroto. Dođite, sve moći duše moje, da se poklonite svom Bogu i da slušate Njegov glas.

(Klečeći) Duboko Ti se klanjam, o Bože neizmjernog veličanstva, što se dostojiš pripustiti ovo nevoljno stvorenje Tvojem prisustvu i razgovoru s Tobom. Molim Te da upraviš na Tvoju slavu ovo razmatranje i sve ono što budem u njemu učinio. Neokaljano Srce moje nebeske Majke, budi mi u pomoći! Sveci zaštitnici, anđele čuvaru, molite za me!

Poslije razmatranja

Hvala Ti, svemogući Bože, za sve dobre i korisne misli, koje si mi dao i za odluke koje si mi nadahnuo. Daj mi milost da ih danas izvršim. Zdravo Marijo, itd.
Naučiš li se razmatrati svako jutro ova će ti vježba postati tako mila da će ti biti teško bez nje. Razmatranje je također najbolja priprava na sv. Misu i sv. pričest. Tko pravo i ustrajno razmatra ostavit će se grijeha i mana te će napredovati u krepostima.


Izvor: Međugorje News

Radio Marija

19:00 Sveta misa - prijenos iz bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu - pobožnost 13 utoraka sv. Antunu; predslavi vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj
20:05 Glazba
20:15 Krunica - Slavna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.