Domagoj Topić

Uoči svećeničkog ređenja predstavljamo petoricu đakona Zagrebačke nadbiskupije koji će, po rukama zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, biti zaređeni za prezbitere u subotu 27. svibnja 2023. u crkvi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi.

Krunoslav Hikec, Petar Tisaj, Domagoj Topić, Sebastijan Valjavec i Matej Zakanj bit će posljednje subote ovoga mjeseca zaređeni za svećenike, a više o njima saznajte na našim stranicama i društvenim mrežama.

Domagoj Topić

 

Domagoj Topić rođen je 10. srpnja 1998. godine u Zagrebu. U životu i vjeri odgojen je od oca Mate i majke Suzane te još ima mlađu sestru Mariju. Odrastao je u Župi Svih svetih u Sesvetama te je tamo primio sakramente: krštenja, prvu svetu pričest i krizmu. Osnovnu školu i glazbenu osnovnu školu, smjer gitara, završio je u Sesvetama, kao i opću gimnaziju. Nakon završetka srednje škole upisuje Katolički bogoslovni fakultet i ulazi u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište. Za đakona ga je zaredio kardinal Josip Bozanić 8. listopada 2022. u crkvi Ivana XXIII., pape u Zagrebu. Đakonski pastoralni praktikum vršio je u Župi sv. Anastazije mučenice u Samoboru.
 
Mladomisničko geslo: "Pasi ovce moje!" (Iv 21, 16)
 
Datum mlade mise: 25. lipnja 2023.

Kako ste se odlučili za svećenički poziv?
Sv. Ignacije je rekao: “Gospodin u nas utakne poziv kada nas stvara, pitanje je samo hoćemo li ga mi prepoznati.” Tako sam i ja odmalena osjećao poziv. Bilo je u razlučivanju uspona i padova, mnogih pitanja i nedoumica, ali molitvom, životom i duhovnim vodstvom odgovori se poslože. U našoj životnoj povijesti odgovori su na pitanja koji je naš poziv. Kada sam donio odluku, upisao sam bogosloviju u Zagrebu i Katolički bogoslovni fakultet te se tako dublje krenuo propitkivati i u konačnici spremati za ostvarenje svoga poziva.

Kako su na tu odluku reagirali obitelj i prijatelji?
Roditelji, sestra i ostala obitelj reagirali su radosno, s puno podrške, prihvaćanja i razumijevanja.

Kako biste opisali svoju dosadašnju formaciju?
Dosadašnja formacija obogatila me u mom kako ljudskom tako i svećeničkom životu. Dala mi je potrebne alate za život i vršenje poziva. Najljepši su bili susreti sa subraćom te stepenica po stepenica življenja i pripremanja za svećeništvo. Kada bih trebao izdvojiti ono najteže, to bi sigurno bilo pitanje hoću li moći odgovoriti na sve zadaće koje su se stavljale pred mene.

Proteklu godinu proveli ste na đakonskom praktikumu. Kako biste opisali to iskustvo? Što ste naučili?
Đakonski praktikum vršio sam u Župi sv. Anastazije mučenice u Samoboru. Ono za što sam se spremao pet godina, a o čemu sam promišljao puno duže, počeo sam živjeti dolaskom na župu. Sam župni pastoral, koji je jako bogat i širokog spektra, dopustio mi je da se u njega ugradim, ali u isto vrijeme da iz njega i učim. Svaki susret s raznim zajednicama i ljudima obogatio me i to bih izdvojio kao nešto što mi je obilježilo vrijeme na župi.
 
Kako zamišljate svoj svećenički život? Čemu se radujete, a od čega strepite?
U svećeničkom životu radujem se ponajviše življenju i udjeljivanju dvaju sakramenta, a to su euharistija i sveta ispovijed, dva sakramenta koja mogu vršiti samo svećenici i po kojima se život svećenika razlikuje od svake druge službe. Naravno, tu su susreti s ljudima kroz razne prilike, poput kateheza, razgovora, socijalno-karitativnog djelovanja itd.

Kako prepoznati svećenički poziv u životu?
Zastani, pogledaj svoju povijest života kroz koju ti Krist govori o pozivu na koji te zove, razgovaraj i na koncu odvaži se i kreni.
 
Vaša poruka za mlade koji se dvoume oko odluke za svećeništvo/posvećeni život?
Vrlo jednostavno, kada si odradio/la korake iz prethodnog pitanja, zaključi svoja razmišljanja sa župnikom, povjerenikom za pastoral zvanja i svojim duhovnikom. Odvaži se ući u bogoslovsku ili redovničku zajednicu te se tjesnije poveži s takvim životom. Tada ćeš najbolje osjetiti je li to poziv za tebe. Ulazak u formaciju ne znači da si već zaređen, već je to vrijeme "pustinje" kad radiš na sebi, propitkuješ se, osluškuješ. Kreni i vidi do kuda će te Bog voditi. 

 
Vlč. Domagoj Topić slavit će svoju mladu misu u nedjelju 25. lipnja u Župi Svih svetih u Sesvetama, a propovijedat će vlč. Mario Dukić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije na studiju kanonskog prava u Rimu. Slavlje mlade mise započet će roditeljskim blagoslovom u 16:30 sati kod Gospinog kipa u župnom dvorištu. Mladoj misi prethodi trodnevna duhovna priprava:
  • u četvrtak 22. lipnja svetu misu u 18:30 sati predvodi i propovijeda vlč. Tomislav Varela, župni vikar Župe sv. Leopolda Mandića u Požegi;
  • u petak 23. lipnja svetu misu u 18:30 sati predvodi i propovijeda preč. Denis Barić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i prebendar Prvostolne crkve zagrebačke;
  • u subotu 24. lipnja svetu misu u 18:30 sati predvodi i propovijeda preč. Ivica Cik, župnik Župe sv. Anastazije mučenice u Samoboru.
Preporučujemo vlč. Domagoja i sve naše mladomisnike u vaše molitve!

 


Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba
00:30 Iz tame u svijetlo - emisija zajednice Cenacolo - tema: Anoreksija; gosti: supružnici Vlasta i Mario Fabijanić; ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Bezuvjetnost

U svadbenoj dvorani pronalaziš čovjeka koji nema svadbeno odijelo. Izbacuješ ga van gdje će biti plač i škrgut zubi. Ako je tvoja ljubav bezuvjetna, ona je...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2024
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.