zvuci srca 1300 450 piksjpg

Večeras od 21 sat poslušajte prijenos koncerta "Zvuci srca" iz naše kapelice. Nastupaju ženski vokalni ansambl „Zwizde“ i muški vokalni sastav "Sinovi Atara".


Kao oblik tradicijskih nabožnih pjesama, pripovjedne pjesme su danas spomenici najstarije duhovne baštine u kulturi Slavonije i Srijema.
Osnovni izvor crkvenih pučkih pjesama su crkvene pjesmarice koje sadrže tekstove liturgijskih i pučkih pjesama, uglavnom nepoznatog podrijetla. Mnoge od tih pjesama održale su se do danas kroz usmenu predaju i organizirano pjevanje u crkvi. Međutim, ima pjesama koje nisu svrstane u te, često od crkvenih vlasti odobrene pjesmarice, a nazivaju ih tradicijskim (pučkim, narodnim) pripovjednim nabožnim pjesmama. U njima su različiti
vjerski pojmovi obrađeni na način kako ih osjeća vjernički puk, u njima se ogledaju pučka svakodnevica i lokalni život, a često su i izmijenjena biblijska kazivanja.
Naziv „pripovjedne“ temelji se na poetskoj strukturi pjesama koje se sastoje od neograničenog niza osmeračkih ili deseteračkih stihova vezanih sadržajem. Upravo stoga težište pjesama postavljeno je na tekstu, a ne na napjevu. Pjevane strofe najčešće se grade na jednom poetskom stihu s ponavljanjima („u dva reda“) i pripjevima, a napjevi su jednostavni i sastavljeni od malih intervala.

zwizde sinovi atara
Nabožne pripovjedne pjesme nastale su i održale se u okviru pučkih pobožnosti i drugih izvanliturgijskih događanja (hodočašća, križni putevi, ponoćke, zornice i dr.). Odlikuju se slobodnom izvedbom i variranjem teksta i napjeva. Iako nestaju iz suvremenog života, sačuvane su u pamćenju najstarijih pjevačica i njihovim rukopisnim pjesmaricama. Kroz dva
desetljeća na terenu Slavonije mr. sc. Miroslava Hadžihusejnović snimila je više od 200 napjeva za pripovjedne pjesme i prikupila je 10 rukopisnih pjesmarica koje su vjernice pisale za svoje potrebe. Iz te građe izabrali smo 14 napjeva korizmenih pripovjednih pjesama. To su snimke izvedbi crkvenih pučkih pjevačica, pjevane na tradicijski slavonski način s „počimaljom“ ili „počimačem“, kojima se pridružuju druge pjevačice i pjevači pratnjom u jednom ili dva glasa. Neke snimke zabilježene su prije 20-ak godina, kada su pjevačice već bile starije životne dobi. To su snimke iz Srednjeg Lipovca, Biškupaca, Podvrškog, Lipovca, Nijemaca, Košutarice, Đurđanaca i Donje Obriježi. Poetske stihove autorica je odabrala iz rukopisnih pjesmarica: Ane Bogdanović i Ane Galović, iz Srednjeg Lipovca, Anke Kraljević iz Potočana, Evice Marković iz Lipovca, rukopisne pjesmarice iz sela Podvrško i iz rukopisne ostavštine Ive Čakalića iz Doljanovaca. Zbog starosti snimaka i pjevačica, izvedba pripovjednih pjesama prilagođena je zahtjevima koncertnog izvođenja.
Napjeve su članice Ženskog vokalnog ansambla „Zwizde“ i članovi Muške vokalne skupine „Sinovi atara“ iz Zagreba publici prvi puta predstavili koncertom u crvki Sv. Katarine u Zagrebu u sklopu manifestacije Pasionska baština 2017. godine, a zatim i 2018. u crkve sv. Ivana Krstitelja na Novoj Vesi i u Zaprešiću. Napjeve su krajem 2021. godine zabilježili zajedničkim nosačem zvuka „Dušo, sad pođi sa mnom“ čije je snimanje poduprlo Ministarstvo kulture i medija RH u izdanju Laudato Music.

 

Radio Marija

09:00 Predstavljamo crkvu sv. Frane i svetište sv. Nikole Tavelića u Šibeniku; gost je fra Josip Ivanović, gvardijan i rektor Svetišta koji će nas upoznati i sa događanjima tijekom duhovne priprave za blagdan sv. Antuna Padovanskoga
09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz Zagrebačke nadbiskupije
10:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu – ur.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Devetnica Srcu Isusovu sa sv. Terezijom Margaretom Redi

Papa Pio XI. proglasio je Tereziju Margaretu Redi blaženom 1929. g., a svetom 1934. g.. pripisujući njezinu svetost štovanju Kristova Srca: „Njeno ime,...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.