sv ana

Nakon što smo u srpnju i kolovozu imali prigodu slušati reprize vama dragih emisija, u rujnu počinjemo sa svojim redovitim programom. Od srca zahvaljujemo dragim nositeljima emisija koji s velikom zauzetošću surađuju u programu Radio Marije.


Liturgijski kalendar spominje proslavu triju rođendana: Ivana Krstitelja, Marijina na Malu Gospu te Isusova na Božić. Dolazak djeteta na svijet najradosniji je trenutak za svaku majku. Potrebno je zahvaljivati dobrome Bogu za sve rođendane koje nam je podario. Rođendani koje Crkava slavi tijekom liturgijske godine bili su nam poticaj da se molitvom i pjesmom sjetimo rođendana prijatelja i slušatelja naše velike Obitelji Radio Marije.


U rujnu slavimo spomendan Uzvišenje svetoga križa. Od dana u koji je na križu visio Spasitelj svijeta, križ postaje znakom po kojemu se prepoznaju kršćani. U križu prepoznajemo «križni put» kroz smrt u život, kroz trpljenje u blaženstvo, kroz poniženje k uzvišenju. Hodočašće kršćanina ovom zemljom hod je za Kristom raspetim i uskrslim. Tim je putem hrabro išla Marija o čemu nam svjedoči blagdan Gospe žalosne: «Pod križem stajala je njegova majka Marija!» Na svijetu ćete imati tjeskobu, ali hrabri budite, jer ja sam već – i za se i za vas – pobijedio svijet, poručuje nam Isus. Dok smo na putu, potrebno je danomice biti spreman uzeti svoj križ upirući pogled u Krista pobjednika. Na tom putu nismo sami. S nama je ona koju nam je pod križem darovao Isus da nas tješi, hrabri i posvjedoči: U znaku križa naša je pobjeda.


Jedno od značenja Marijina imena jest «Od Boga ljubljena«. Neka nas to ime potiče da poput nje i mi uzljubimo Isusa. Marijino rođenje slavimo 8. rujna. Najprije se slavilo u Jeruzalemu, gdje je već u petom stoljeću posvećena crkva Mariji u blizini ribnjaka Betezda. Prema predaji, ondje je bila kuća Ane i Joakima, rodni dom Marijin.


O Marijinu djetinjstvu ne znamo puno. Možemo pretpostaviti da je rasla kao svako normalno dijete: družila se i igrala sa svojim vršnjacima. Od svojih je roditelja primila vjeru; bila je kći, učenica i vjeroučenica.


U mjesecu rujnu naši mališani sjest će prvi puta u školske klupe. U svakoj djevojčici i dječaku valja gledati veliku nadu, odgajati ih, poštivati, pomagati u intelektualnom, duhovnom i tjelesnom odrastanju te postupati prema svakom djetetu kao što su Ana i Joakim postupali prema Mariji.


Nećemo pogriješiti ako kažemo da bi djevojčice u svojemu odrastanju mogle blagdan Marijina rođenja doživljavati kao svoj poseban dan. Stoga, Mariji, brižnoj majci, preporučujemo naš mladi naraštaj, napose djecu, školarce, da ih na njihovu putu odgoja i izobrazbe, odrastanja i dozrijevanja prati Marijina zaštita i ljubav. U Marijinu svetištu na Trškome vrhu nalazi se natpis: Melioris mundi origo — početak, ili izvor boljega svijeta. Marija je taj početak boljega svijeta i putokaz sigurne nade.
Molimo je riječima pjesnika Vladimira Nazora: O, kućo zlatna, o, Zvijezdo mora, ostani burnim nad morem našim Ti majko od milosti!
Marijo, neka Ti je sretan rođendan!


Srdačno Vas pozdravljam!

Vaš p. Stjepan Fridl

 

 

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za lipanj; Krunica - Otajstva svjetla
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
07:00 Sveta misa - prijenos iz samostanske kapele ss. Karmelićanki Božanskog Srca Isusova na Vrhovcu
07:30 Molitva - Jutarnja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetom Josipu za Domovinu

Molitva svetom Josipu za Domovinu Prije tri stoljeća naši su pradjedovi odlučili, svečano izjavili i službeno proglasili da Ti, brižni Poočime...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.