špilja svjetlo cave light unsplash naslovna

Osvrnuvši se u podnevnom nagovoru na događaj iz evanđelja današnje liturgije, o Lazarovu uskrsnuću, papa Franjo je potaknuo vjernike da se nikada ne prestanu nadati. Neka nam bolesti, razočaranja, izdaje i neuspjesi ne priječe put prema svjetlu; s Isusom koji nas uvijek prati možemo gledati onkraj praga ne dopuštajući da nas zarobi bol i pesimizam.

U podnevnom se nagovoru na petu korizmenu nedjelju, 26. ožujka, papa Franjo osvrnuo na događaj opisan u evanđelju današnje liturgije koji govori o Lazarovu uskrsnuću. To je posljednje od Isusovih čuda opisanih prije Pashe. Poruka koja proizlazi iz toga pravi je hvalospjev životu.

Isus daje život i onda kada se čini da više nema nade

Papa je podsjetio da je, kada je Isus stigao u Lazarovu kuću, četiri dana nakon ukopa, svaka nada već izgubljena. Međutim, Marta i Marija hvataju se za svjetlo koje proizlazi iz prisutnosti njihova prijatelja koji ih poziva da otvore grob. Lazar oživljava i izlazi. Poruka je tog odlomka jasna: Isus daje život i kad se čini da više nema nade.

Katkada se dogodi da se čovjek osjeća beznadno, odnosno da susrećemo osobe koje su se prestale nadati, ogorčene jer su doživjele nešto loše, a ranjeno srce ne može se nadati: zbog bolnog gubitka, zbog bolesti, zbog gorućeg razočaranja, zbog pretrpljene nepravde ili izdaje, zbog počinjene teške pogreške. Ponekad možemo čuti nekoga kako kaže: „Ništa se više ne da učiniti!“. I zatvara vrata svakoj nadi. To su trenutci u kojima se život čini kao zatvoreni grob: sve je mračno, svud naokolo vide se samo bol i očaj. Današnje nam čudo govori da nije tako, da to nije kraj, da u tim trenucima nismo sami, štoviše da nam je upravo u tim trenucima On bliži no ikad kako bi nam ponovno dao život. Isus plače, Evanđelje kaže da je Isus pred Lazarovim grobom zaplakao, a danas Isus plače s nama.

Isus nas poziva ne dopustimo da nas preplave negativni osjećaji

Isus nas poziva da ne prestanemo vjerovati i nadati se. On i danas prilazi našim grobovima, uzima nas za ruku, prati nas u svakom trenutku.

To nam Isus kaže. Odvalite kamen: bol, pogrješke, pa i neuspjehe, nemojte ih skrivati u sebi, u mračnoj i samotnoj, zatvorenoj sobi. Odvalite kamen: izvadite sve što je unutra, predajte to meni s povjerenjem, kaže Gospodin, ja se neću sablazniti; predajte mi to bez straha, jer ja sam s vama, volim vas i želim da se vratite na život. I, kao i Lazaru, svakomu od nas ponavlja: Iziđi! Ustani, nastavi svoj put, vrati samopouzdanje!

Odvalimo kamen iz svojega života

Odlomak o Lazarovu uskrsnuću, iz 11. poglavlja Ivanova Evanđelja, koji je tako dobro čitati, hvalospjev je životu, a naviješta se kad je Uskrs već blizu – napomenuo je papa Franjo. Posebno je korisno ponovno ga pročitati kada nam se čini da nas u srcu slamaju teret i patnje. Sveti je Otac stoga potaknuo da iziđemo u susret Isusu koji je blizu. Bitno je povjeriti mu svoje brige, gledajući prema njegovu svjetlu. Koliko smo sposobni to učiniti? Uspijevamo li otvoriti mu svoje srce i povjeriti mu svoje brige? Činimo li to? Uspijevamo li otvoriti grob problemâ i gledati onkraj praga, prema njegovu svjetlu ili se bojimo toga? Uspijevamo li, poput malih zrcala Božje ljubavi, riječima i gestama života unositi svjetlo u okolinu u kojoj živimo? Svjedočimo li Isusovu nadu i radost? – upitao je rimski biskup.

Ukloni povoje kojima si svezan (usp. r. 45), nemoj popustiti pesimizmu koji te čini malodušnim, strahu koji izolira, obeshrabrenosti zbog sjećanja na ružna iskustva, strahu koji paralizira. Ja te želim slobodna i živa, ne napuštam te i s tobom sam! Sve je mračno, ali ja sam s tobom! Nemoj dopustiti da te zarobi bol, ne daj da umre nada: vrati se u život!

Možda i mi u ovom trenutku nosimo u srcu neki teret ili patnju, koji kao da nas slamaju – dodao je Papa – neka loša stvar, neki stari grijeh koji ne uspijevamo izbaciti, neka pogrješka iz mladosti, nikad se ne zna. Te ružne stvari moraju izići van. I Isus kaže: „Izlazi“.

Ispovjednicima: praštajte

Na samom se kraju papa Franjo obratio ispovjednicima:

Draga braćo, nemojte zaboraviti da ste i vi grješnici i da niste u ispovjedaonici kako biste mučili nego oprostili, kako biste sve oprostili, kao što Gospodin sve prašta.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Papine su misli otišle u Ukrajinu, još uvijek potresenu ratom; stanovništvima Sirije i Turske koja se bore sa štetama izazvanima potresom, te u američku saveznu državu Mississippi koju je pogodilo više snažnih tornada. Osim toga, potaknuo je na molitvu za Peru.  


Izvor: Vatican News - ap; aa

Radio Marija

15:15 Krunica za nerođene
15:40 Glazba
16:00 RADIO DRAMA - "Prirodna apoteka" - drama autorice Doroteje Valentić; odabrala i pripremila prof. dr. sc. Sanja Nikčević, a u glavnoj je ulozi je dramski umjetnik Dubravko Sidor
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Dođi Gospodine Isuse" - poslušajte razmatranje za 8.12.2023.

Svakoga dana u 7:45 h pratite adventska razmatranja svećenika zajednice Omnia Deo - "Dođi, Gospodine Isuse." Reprize možete pratiti u 19:45 h....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.